A rostok szerepe és jelentősége

A rost- vagy ballasztanyagok az élelmiszereknek azon alkotórészei, amelyek nem alakulnak át energiává. Ez nem jelenti azt, hogy nincs jelentőségük az emésztés során. Legfontosabb tulajdonságuk ugyanis a nagy folyadékfelszívó képesség, amely a rostok duzzadását idézi elő, így megnöveli az emésztés alatt álló étel térfogatát, és ezáltal:

  • hosszabb ideig fenntartják a jóllakottság érzését (ez a fogyókúránál különösen hasznosítható tulajdonság),
  • serkentik a bélműködést, ez gátolja a rothadási folyamatok kialakulását, segítik a mérgező anyagok gyorsabb távozását a szervezetből, tehát megelőzik a székrekedéses problémákat (ez a tulajdonság az aranyérbetegség és a vastagbélrák kialakulását is csökkenti),
  • lassítják az emésztést és ezzel meggátolják a vércukorszint rohamos emelkedését (cukorbetegeknek célszerű kihasználni ezt a tulajdonságot).

A rostanyagok megkötik a zsírmolekulákat és a szabad epesavakat, így képesek csökkenteni a szervezet koleszterinszintjét.

A rostok típusai
  • Finom vagy vízben oldódó rostokat tartalmazó élelmiszerek: zabkorpa, sárgarépa, petrezselyemgyökér, cékla, karfiol, brokkoli, friss karalábé, cukkini, gyümölcsök húsa: pl. alma, körte, cseresznye, őszibarack, sárgabarack.
  • Durva vagy vízben nem oldódó rostokat tartalmazó élelmiszerek: gabonapelyhek, korpák (a zabkorpa kivételével), káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, fekete retek, száraz hüvelyesek, mák, narancs, apró magvas gyümölcsök: málna, eper, ribizli, egres, gyümölcshéjak (szőlő, szilva, alma), és magvak (szőlő, dinnye).

Ha a durva rostok fogyasztása puffadást, emésztési problémákat okoz, ajánlott a finom rostokat előnyben részesíteni. Naponta 30-50 g rostot érdemes elfogyasztani és hogy hatásukat is ki tudják fejteni, gondoskodnunk kell elegendő - minimum napi 2 liter - folyadék beviteléről is.

A rostban gazdag táplálkozás

  • Fehér kenyér helyett kóstolja meg a teljes kiőrlésű lisztből készített barna kenyereket és pékárukat.
  • Reggelire vagy kisétkezésre (tízórai, uzsonna) fogyasszon puffasztott vagy pelyhesített gabonatermékeket, például: müzlifélék, gabonapehelyből készített kásák (csökkentett zsírtartalmú tejben puhára főzött különböző gabonafélék aszalt vagy friss gyümölccsel ízesítve).
  • Használjon barna rizst fehér rizs helyett. Kicsit több víz és hosszabb főzési, párolási idő szükséges az elkészítéséhez, de az íze zamatosabb fehér társáénál.
  • Naponta többször fogyasszon az évszaknak megfelelő gyümölcsöt.
  • Iktasson étkezéseibe nyers zöldségekből készült salátákat, amelyek a rostokon kívül ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmaznak.
  • Főzelékek készítésénél ne főzzük puhára a zöldségeket, mert így szétroncsoljuk rostos állományukat
| rostok, gyümölcsök, rostokat tartalmazó élelmiszerek, gabonapelyhek, táplálkozás, diéta
2002-07-29 10:57:43


data-full-width-responsive="true">