Étrend kiegészítő a cukorbetegség megelőzésére

A Melbourne-i Monash Egyetem kutatóinak a világon elsőként sikerült kimutatniuk, hogy az erjeszthető rostban dús étrend megakadályozza a cukorbetegség kialakulását egereknél, melyek táplálékukra szórt por formájában kapták a rostot. Már tervezik a humán teszteket is.

cukorbetegség, diabétesz, étrendkiegészítő, rostban dús étrend | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A rostban gazdag étrend következtében megnő a gyomorban azoknak a baktériumoknak az aránya, amelyek az immunrendszer egészségének megőrzésében kulcsfontosságú szerepet játszó rövid láncú zsírsavakat - acetát, butirát - képesek a rostokból előállítani.

A vizsgálat vezetője szerint a metabolitoknak - az anyagcserében részt vevő, vagy annak folyamán keletkező anyagoknak - gyulladásgátló hatásuk van és a kutatók által vizsgált minden jelentős betegség: a szív- és érrendszeri betegségek, ételallergiák, gyulladásos bélbetegségek és asztma esetében elképesztő munkát végeznek.

Olyan egereken tesztelték az ausztrál kormány tudományos ügynöksége (CSIRO) által kifejlesztett anyagot, amelyeknél már kialakult a cukorbetegség. "És még így is sikerült megóvnunk őket attól, hogy a betegség teljesen kifejlődjön náluk" - mondta a szakember.

Az egészséges étrenddel önmagában nem lehet biztosítani azt a mennyiségű rostot, amely a vizsgálat során használt porban található. Mint fogalmazott, nagy mennyiségű gyümölcs és zöldség fogyasztásával nem lehet ekkora mennyiségű rostot bevinni a szervezetbe. Ez egy olyan étrend-kiegészítő, amely az élelemre szórva nagy mennyiségű acetátot, vagy butirátot, vagy mindkettőt biztosít.

| cukorbetegség, diabétesz, étrendkiegészítő, rostban dús étrend
2017-03-29 22:15:34


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Kidolgozták az "ideális étrendet"

A vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkentése, valamint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezés...


Egészséges zöldségek télen is

Télen sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekről és gyümölcsökről. Néhány ötlet az étrend színesítésére, változatossá tételére:


hirdetés