Stresszoldó étkek

Az élsportolók és a manökenek fokozottan ügyelnek a táplálkozásukra. Ehhez képest mit tesz egy átlagember? Vödörszám önti magába a kávét vagy a kólát, gyorséttermekben eszik, és időnként  nassol is egy kicsit. Csoda ezek után, hogy olyan idegesek vagyunk? Ezt pedig nemcsak a határidők és a magas követelmények miatt érezzük így. A kávé és a cukor szabályosan kikezdi a szervezet ellenálló erejét. Ezzel szemben a helyes táplálkozás segít abban, hogy könnyen elviseljük a stresszhelyzeteket. Ahhoz azonban, hogy ez sikerüljön, változtatni kell helytelen szokásainkon.

szervezet, táplálék, stressz | Ideál - Reforméletmód magazin   Celsus Kft. | Déri, K.
wellnessVan, aki minden apróság miatt felkapja a vizet. Másokat nehéz kihozni a sodrukból. Ez pusztán a véletlen műve lenne? Természetesen nem. Az, hogy milyen az idegállapotunk, nagyban függ a táplálkozási szokásainktól is.
  • Először is: mindenképpen reggelizzünk! Reggel ugyanis üresek az energiaraktárak, hiányzik az üzemanyag a szervezet működtetéséhez. Iskolás gyerekekkel végzett vizsgálatok kimutatták, hogy akik rendesen reggeliztek, jobb teljesítményt nyújtottak az órán. A legjobb, ha szénhidrátot és fehérjét egyaránt fogyasztunk, ehetünk például sajtos barna kenyeret, vagy zabpehelyből, joghurtból és gyümölcsökből álló müzlit.
  • Igyunk kevesebb kávét! Reggel egy csésze gyenge kávé segít beindítani a napot, a túl sok kávé viszont nyugtalanságot, szívdobogást, emésztési zavart okozhat, sőt az erre érzékenyeknél akár félelmi állapotot is kiválthat! Egyébként a kóla is tartalmaz koffeint, egy dobozban 25-30 mg található, míg egy csésze kávéban kb. 50 mg-nyi. Jobb tehát, ha inkább koffeinmentes kávét vagy frissítő teát iszik.
  • Ha édességet kívánunk, csokoládé helyett együnk inkább gyümölcsöt! A finomított cukrot tartalmazó termékek (cukorka, csokoládé, sütemények) fogyasztása után hirtelen nagyon megemelkedik a vércukorszint, majd a szabályozás következtében túlzottan mélyre süllyed. Az eredmény: fáradtak vagyunk, és még több édességet kíván a szervezetünk. Ezzel szemben az összetett szénhidrátokból (pl. keményítő) fokozatosan szabadul fel a cukor, így a vércukorszint nem ingadozik, stabil marad.
  • Együnk gyakrabban, kevesebbet! Ha amúgy is nyakig ülünk a munkában, fölösleges nehéz, zsíros ételekkel terhelni a szervezetünket. Az emésztés sok energiát igényel, úgyhogy egy többfogásos ebéd csak elálmosít, nem növeli a teljesítményünket.
  • Vigyázzunk az alkohollal! A jól ismert ártalmak mellett feledékenységet és szétszórtságot is eredményez.
  • Stresszelt állapotban megnő a szervezet vitamin- és ásványianyag-igénye. Fogyaszszunk sok kalciumot, magnéziumot és B-vitamint! Ezek különösen jó hatással vannak az idegekre. Kalcium a tejben, tejtermékekben, zöld színű zöldségfélékben; magnézium a hüvelyesekben, barna kenyérben, tökmagban és napraforgómagban található. Ami a B-vitaminokat illeti, barna kenyérben, halban, húsfélékben, mélyzöld színű zöldségekben találhatók nagy menynyiségben.
  • Mivel a stressz próbára teszi a szervezet ellenállását, érdemes erre felkészülni, és megerősíteni az immunrendszert antioxi-dánsok ­ E- és C-vitamin, béta-karotin, szelén ­ fogyasztásával. Vagyis: naponta ötször együnk egy kis adag gyümölcsöt vagy friss zöldséget, naponta fogyasszunk zabpelyhet, barna kenyeret, és olívaolajjal vagy valamilyen csíraolajjal készített salátát! Magas szeléntartalmukról híresek egyébként a halak illetve a tenger gyümölcsei is, de a csúcstartó a paradió: egyetlen szem fedezi egy ember egész napi szelénszükségletét.
  • Búcsúzóul egy recept: 1 csésze anti-stresszitalhoz törjünk össze villával egy kisebb banánt, adjunk hozzá egy teáskanál citromlevet, 1Þ evőkanál mogyoróvajat, 1 teáskanál búzacsírát, és mixeljük össze az egészet 150 ml tejjel! A búzacsíra E-vitamint tartalmaz, a földimogyoró lecitint, a tej kalciumot, a banán pedig B6-vitamint, és emellett sok energiát is ad. Egészségükre!A cikkben szereplő természetgyógyászati módszerek nem a tényeken alapuló orvostudomány eredményein nyugszanak és nem feltétlenül azonosak az InforMed szerkesztőségének álláspontjával.
| szervezet, táplálék, stressz
2002-07-25 15:16:17


Web Design & Development Prowebshop