Chips, levespor, húsgolyó, rák?

Francia kutatók szerint kapcsolat lehet a túlságosan feldolgozott élelmiszerek fogyasztása és a rák kockázata között, de számos kérdőjel is felmerült a kutatással kapcsolatban.

chips, levespor, daganat, rák, egészséges táplálkozás, feldolgozott élelmiszer | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A 105 ezer résztvevő bevonásával végzett kutatás eredményei a tudósok szerint arra utalnak, hogy minél több ilyen ételt fogyaszt valaki, annál nagyobb nála a daganatos betegség kialakulásának rizikója.

A kutatók szerint a túlságosan feldolgozott táplálékok közé sorolhatók a csomagolt kenyérfélék, az édes és sós csomagolt rágcsálnivalók, chips, az üdítők és édesített italok, a csokiszeletek és édességek, húsgolyók, hal- és csirkefalatkák, instant tészták és levesek, fagyasztott és tartósított húsok, valamint a csaknem teljesen cukor, olaj és zsír összetevőkből készült ételek.

A párizsi Sorbonne Egyetem kutatócsoportja olyan felmérésekre támaszkodott, amelyek azt vizsgálták, hogy mit ettek a megkérdezettek. A kutatásban résztvevő, túlnyomórészt középkorú nők egészségi állapotát átlagosan öt évig kísérték figyelemmel.

A British Medical Journalban publikált tanulmány szerint azok körében, akiknek étkezésében 10 százalékkal nőtt az ilyen ételek aránya, a rákos esetek száma 12 százalékkal magasabb volt.

"Az eredmények arra utalnak, hogy a túlságosan feldolgozott ételek gyorsan növekvő fogyasztása a következő évtizedekben a daganatos betegségek nem teljesen kizárható", hogy a feldolgozott ételek növelhetik a rák kockázatát, írták a kutatók.

Köztudott, hogy aki túl sokat eszik ezekből az ételekből, az túlsúlyos lesz vagy elhízik, ami növeli a rák kockázatát. De nehéz lenne megmondani, hogy ehhez mennyiben járul hozzá az étrend és mennyiben a túlsúly.

A tanulmány felhívja a figyelmet az egészséges étkezésre, azonban addig, amíg elegendő gyümölcsöt, zöldséget és rostos ételt fogyaszt valaki, nem kell aggódnia, ha néha egy kis feldolgozott élelmiszert is eszik. A British Medical Journal a tanulmányt kísérő kommentárjában ugyancsak óvatosságra intett a következtetések levonásában.

| chips, levespor, rák, daganat, egészséges táplálkozás, feldolgozott élelmiszer
2018-02-18 19:59:38


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Kidolgozták az "ideális étrendet"

A vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkentése, valamint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezés...


Egészséges zöldségek télen is

Télen sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekről és gyümölcsökről. Néhány ötlet az étrend színesítésére, változatossá tételére: