Táplálkozási kérdések

KÉRDÉS: Hogyan lehet elkerülni, hogy felesleges kilókat szedjünk fel, amikor leszokunk a dohányzásról?

dohányzás, táplálkozás, tejtermék, relaxációs, technika, béltisztítás, kolon, hidroterápia, elhízás, tisztítókúra | The New York Times Health News Service   Medincorp | Collins, K.

VÁLASZ: Az egyik legjobb megoldás a rendszeres, nem túl megerőltető testmozgás. Ezzel nem csak a kalóriákat égetjük el, de felgyorsíthatjuk az anyagcserénket is, ami a nikotin megvonásakor gyakran lelassul. A mozgás emellett nagyszerű módja a stressz csökkentésének is, mely gyakran újból a dohányzáshoz vagy elhízáshoz vezet.

A különféle relaxiációs, stresszoldó technikák is sokat segíthetnek. Koncentráljunk arra, hogy különbséget tudjunk tenni a valódi éhség és az inger között, hogy valamit gyorsan a szánkba tegyünk.

Amikor valaki leszokik a dohányzásról, vércukrának szintje esetleg a szokásosnál gyorsabban csökken, ez pedig beteges éhséget, bulimiát okozhat. Hogy ezt elkerüljük, próbáljunk meg több kisebb fogást enni a nap folyamán. Ügyeljünk arra, hogy az étrend egészséges és tápláló legyen, a fehérjéket pedig babból, tejtermékekből, szárnyasokból, halból vagy húsból nyerjük. Nem könnyű dolog abbahagyni a dohányzást, de ez az egyik legfontosabb lépés az egészségünk megóvása érdekében.

KÉRDÉS: Mi a tudomány jelenlegi álláspontja a belek időszakos tisztításáról?

VÁLASZ: Egyes tudományosan megalapozatlan tanulmányok szerint ha meg akarunk szabadulni a toxinoktól és a felesleges nyálkától, szervezetünknek időnként tisztítókúrára van szüksége, amihez hashajtó teákat, sok rostot és koplalást ajánlanak.

Ha a szójatej nincs a tehéntej tápanyag-szintjére dúsítva, akkor a megfelelő A-vitamin mennyiséget sok zöldség és gyümölcs fogyasztásával érhetjük el. Ha gyakran fogyasztunk húst és tejterméket, akkor szervezetünk elegendő B-12 vitaminhoz jut. A kellő kálciumot és D-vitamint dúsított ételekkel vagy vitaminpótló készítményekkel biztosíthatjuk.

(A szerző, dr. Karen Collins a washingtoni American Institute of Cancer Research táplálkozástudományi szakembere.)

Megjelent: American Institute for Cancer Research

| dohányzás, táplálkozás, tejtermék, relaxációs, technika, béltisztítás, kolon, hidroterápia, elhízás, tisztítókúra
2002-07-31 18:54:02


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Kidolgozták az "ideális étrendet"

A vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkentése, valamint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezés...


Egészséges zöldségek télen is

Télen sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekről és gyümölcsökről. Néhány ötlet az étrend színesítésére, változatossá tételére:


hirdetés