25 forinttal az infarktus ellen

- Abból indultunk ki - mondja Szamosi doktor -, hogy Magyarországon elképesztően magas a fiatalkori, vagyis a 45 év alatti szívinfarktusok száma (évente 3000 fő!) A szívinfarktust kiváltó érelmeszesedés folyamatát meg lehet állítani, sőt gyerekkorban megelőzhető a kialakulása is. Egyszerű diétával és mozgással visszaállítható az egészséges állapot. Ám hiába eszi a gyerek az általunk előírt ételeket otthon, az iskolában nem tudjuk kontrollálni az étrendjét, Megvizsgáltuk az iskolai kosztot, és megdöbbentünk: míg az összes kalória-bevitelben a zsírból eredő kalória arány nem lehet több 30%-nál, addig az iskolai étrendben ez az arány meghaladja a 60%-ot! Felvetettük ezt a problémát több élelmezési vállalatnál is. A válasz az volt, hogy egyrészt otthon is ilyen ételeket esznek a gyerekek, másrészt drága az egészségesebb étrend. Ekkor határoztam el, hogy bebizonyítom az ellenkezőjét.

Ősszel mindig egy kicsits többet figyelünk gyermekeinkre, és a velük kapcsolatos kiadásainkra: táska, tanszerek, tolltartó, füzetek, tornafelszerelés. Ezek minőségét ízlésünk és persze pénztárcánk határozza meg. Az iskolai koszt minőségével és mennyiségével azonban nem tudunk mit kezdeni. Kár: a gyermekünk az iskolában közel 60%-nyi zsírt kap! A Magyar Arteriosclerosis (érelmeszesedés) Társaság Gyermek Szekciója elnöke, dr. Szamosi Tamás vezetésével érdekes kísérletbe kezdett.

Hosszas utánajárással sikerült 5 millió forintot szerezni. 1997 októberében beindult a kísérlet, amely november végéig tartott, s amely 25 forint pluszt jelentett egy-egy gyerek élelmezésénél, 10 iskola közel 4000 gyerekkel vett részt az akcióban. Az iskolák teljesen különbözőek voltak: vidéki város, község, budai elit gimnázium és szegényebb külvárosi iskola egyaránt szerepelt a listán. szerződést kötöttünk az iskolákkal és az élelmezési vállalatokkal, amelyben megadtunk néhány feltételt: kizártuk a töpörtyűt, a szalonnát, a zsíros kenyeret, a rántással készült főzeléket, a sertéshúst fölváltotta a hal, zsír helyett napraforgóolajjal kellett főzni, minden étkezéshez nyers zöldség vagy gyümölcs járt.

- Milyen eredménnyel zárult a kísérlet?

- Elsöprő sikere volt. Mindkét ellenérv megdőlt, hiszen a napidíjak plusz egynyolcadáért megkaptuk az egészséges ételeket, és a gyerekek egymás kezéből kapkodták a zöldségeket. Semmit sem dobtak a moslékba.

Mit szóltak az iskolák?

Nagyon tetszett nekik a kezdeményezés. Volt, ahol a szülők segítségével tovább folytatták az akciót. A legtöbb iskola szívesen csatlakozna, és folytatná a megkezdett utat, de a mi pénzünk sajnos elfogyott. - Ön szerint mi lehet a megoldás?

- A szülőknek kellene ezt az ügyet felkarolniuk. Az élelmezési vállalatokat is meg lehetne nyerni az ügynek. Ilyen mennyiségű zsírral nem lenne szabad a gyerekeinket mérgezni! Annak idején, mikor patkányokon végeztünk ilyen irányú kísérletieket, kb. ennyi zsírt adtunk nekik, hogy kialakuljon az érelmeszesedés. A saját gyerekeinkkel nem tehetjük ugyanezt!

| gyerek, gyermek, táplákozás, étrend, Szívmegállás, Szívleállás, Szívbetegségek, Szívbetegség, Szív betegség, Szív megbetegedés
2002-08-02 16:26:33


Web Design & Development Prowebshop