Gyermekeiknek ártanak az „egészséges” étkezés megszállottjai

Azok a szülők, akik szinte kényszerítik gyermekeiket, hogy csak a „legegészségesebb” ételeket fogyasszák, súlyosan veszélyeztetik őket, mert a gyerekek szervezetébe nem kerül be egy sor igen fontos tápanyag.

ortorexia, Anorexia, táplálkozás | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Egyre több fiatal olyan kevés cukrot, sót és mesterséges adalékanyagot fogyaszt, hogy annak már egészségkárosító hatása van. Ha valaki szolgai módon követi a manapság oly szigorú diétákat, gyomorbántalmaknak, fejfájásnak, bőrproblémáknak és irritábilis bélszindrómának teszi ki magát. Az új jelenséget orthorexiának nevezteék el.

Van, amikor egyértelmű, hogy a gyerekek a szülőktől kapták az ötletet, de sok esetben maga a tágabb értelemben vett kultúra a felelős. A legfőbb tanulság ezekből a történetekből az, hogy minden túlzás egészségtelen.

Az anorexiánál maga a fogyás a lényeg, mindegy, a végén milyen sovány lesz valaki. Az orthorexia, a kizárólag az egészségesnek vélt ételek fogyasztása azonban szintén szenvedéllyé válhat. A paradox az a helyzetben, hogy éppen az egészség jelszavával betegszenek meg az emberek, sőt, egyre gyakrabban a gyerekek is.

A túlzásba vitt egészségtudatosság végeredménye az lesz, hogy eltorzul a gyermek viszonya az étkezéshez, és ez súlyos problémákhoz vezethet.

NetIndia
| ortorexia, anorexia, táplálkozás
2005-10-18 12:36:38


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Kidolgozták az "ideális étrendet"

A vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkentése, valamint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezés...


Egészséges zöldségek télen is

Télen sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekről és gyümölcsökről. Néhány ötlet az étrend színesítésére, változatossá tételére: