Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.

| InforMed Hírek14   InforMed | Seprődi, B.

Azt azonban nem tudtuk, hogy hogyan fejti ki hatását, és miért ez halmozódik föl a fokhagymában, szemben a gyakoribb antioxidánsokkal (E-vitamin, Q10 koenzim), amelyek a szabad gyökök káros hatásától védenek meg.

A kutatók felvetették, hogy nem az allicin az, ami olyan hatékonyan semlegesíti a szabad gyököket, hanem az egyik lebomlási terméke. A mesterségesen előállított allicinnel végzet kísérletek azt mutatták ugyanis, hogy a molekula lebomlása során képződik egy sav, ami nagyon gyorsan reagál a szabad gyökökkel.

„Valójában az allicinnek le kell bomlania ahhoz, hogy hatékony antioxidáns szabaduljon fel. A szulfénsav összetevő és a szabadgyökök között nagyon gyors a reakció, éppen csak annyi idő kell hozzá, amíg a két molekula találkozik. Eddig még nem találtunk olyan természetes vagy mesterséges anyagot, ami ilyen gyorsan hatástalanítja az oxidáló anyagokat.”

A kutatók szerint a szulfénsav reakciókészségével magyarázható a fokhagyma egészséges hatása. „Évszázadok óta használják a fokhagymát a népi gyógyászatban, és számtalan fokhagyma készítmény van a piacon, de nem volt magyarázat arra, hogy miért ilyen egészséges. Talán ez az első lépés ahhoz, hogy leleplezzük a kémiai folyamatot, ami a fokhagyma jótékony hatásait magyarázza.”

A többi hagymafajta is tartalmaz allicinhez hasonló anyagokat, de ezeknek nem teljesen azonos az egészségre gyakorolt hatása. Ez valószínűleg azzal magyarázható, hogy az allicin-analógok lassabban bomlanak le, és így alacsonyabb lesz a szulfénsav szint a szervezetben.

| fokhagyma, antioxidáns
2019-04-06 13:27:18


A méz nem csupán édesség

Ismerjük, becsüljük-e eléggé ezt a folyékony aranyhoz hasonlatos, édes és finom táplálékot, melyet a régi görögök az istenek eledelének tartottak? Vajon mi az oka, ...


Már tudjuk, miért jó a fokhagyma

Kutatók között széles körben elterjedt nézet, hogy a fokhagyma ízét és illatát adó szerves összetevője, az allicin a világ egyik legelterjedtebb antioxidánsa.


Honnan tudjuk, hogy tényleg bio a bio?

Divatos a bio termékek fogyasztása, és jogosan, mert sokan próbálnak minél kevesebb mesterséges adalékot, illetve vegyszert bejuttatni a szervezetükbe.


Kidolgozták az "ideális étrendet"

A vörös húsok és a cukor globális átlagfogyasztásának felére csökkentése, valamint a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek és magvak fogyasztásának megkétszerezés...


Egészséges zöldségek télen is

Télen sem kell lemondanunk az egészséges zöldségekről és gyümölcsökről. Néhány ötlet az étrend színesítésére, változatossá tételére: