Felfedezték az elhízás génjét

Brit és francia kutatók találtak egy gént, aminek számos változata növeli az elhízás kockázatát. Korábbi vizsgálatok során kiderült, hogy a PCSK1 gén egyik igen ritka mutációja önmagában jelentős súlytöbblet kialakulását idézi elő. A mostani kutatások azonban arra kerestek választ, hogy a PCSK1 gén más genetikai tényezőkkel együtt képes-e másféle, összetettebb és gyakoribb elhízási típusokat létrehozni.

elhízás, gének | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
Amikor 13 000 európai származású kövér résztvevő génállományát hasonlították össze a normál kontroll csoportéval, a kutatók találtak három olyan mutációt, ami lényegesen gyakoribb volt a túlsúllyal küszködő pácienseknél.

A PCSK1 gén felelős egy enzim, a prokonvertáz-1 termeléséért. Ez a fehérje kritikus szerepet játszik abban a folyamatban, amely során az étvágyat és az energiaforgalmat szabályozó hormonok inaktív formái aktivizálódnak. Ilyen hormon például a szénhidrátok anyagcseréjében szerepet játszó inzulin és a glukagon, illetve egy harmadik molekula, ami az agyba viszi az információt, ha már eleget ettünk.

A szerzők tapasztalata szerint a vizsgált csoportokban a résztvevők közel 25 %-ánál az aktívabb enzimforma mutatható ki.

Az elhízás, és az ezzel kapcsolatos betegségek a fejlett országokban járványszerű méreteket öltöttek az elmúlt évtizedekben. Ennek összetett okai vannak, legalább olyan szerepet játszik az ülő életmód, mint a zsíros és cukros ételek fogyasztása. A legújabb kutatások szerint azonban genetikai tényezőkkel is számolni kell.

A most felfedezett gén csak egyike a soknak, egy éven belül várhatóan tucatnyi gént fogunk már ismerni, írják a szerzők.

Egy hasonló génről múlt hónapban jelent meg beszámoló a Nature oldalain. Az MC4R gén az étvágyat és az energia leadást szabályozza.
| elhízás, gének
2008-07-10 07:33:55


data-full-width-responsive="true">