Az elhízás árt a csontoknak

Nőknél a magas testzsír-tömeg szerepet játszhat a csontok ásványianyag-vesztésében a menopauza után. Amerikai kutatók kimutatták ugyanis, hogy azoknál a nőknél, akiknél nagyobb arányú a test zsírtartalma, alacsonyabb csont ásványianyag-tartalom mutatható ki a menopauzát követően.

elhízás, csontritkulás | InforMed Hírek6   InforMed | Seprődi, B.
Ez furcsának tűnhet, mert azt mondják, a nagyobb embereknek erősebbek a csontjaik is. Ez azonban nem teljesen igaz: fontos szerepet játszik a test összetétele is. Vagyis: a nagyobb súly akkor jó, ha nem a sok zsírnak köszönhető.

A kutatók 93 postmenopauzában lévő nőt vizsgáltak, a test összetételének meghatározása és a csontok állapotának vizsgálata mellett regisztrálták a résztvevők testsúlyát és testmagasságát is.

A csont ásványianyag-összetétele kedvezőbb volt a soványabb nőknél, vagyis azoknál, akiknél kisebb arányú volt a zsírszövet a szervezetben. Nem tisztázott, hogy ez mivel magyarázható, de a szerzők felhívták a figyelmet arra a tényre, hogy a magasabb zsírtartalom kapcsán a szervezetben magasabb a gyulladásra jellemző fehérjék aránya, ez pedig szerepet játszhat a csontok leépülésében.

A vizsgálat során egyik nő sem szenvedett csontritkulásban. Nincs arra vonatkozó adat, hogy később a résztvevőknél kialakult-e ez a betegség.

Fontos megjegyezni, hogy az egyén test-összetétele nem mindig egyértelmű. Például egy nagy és izmos ember nem biztos, hogy sok fölösleges zsírszövettel rendelkezik, és egy sovány embernél lehet, hogy kevés az izomszövet mennyisége.

| elhízás, csontritkulás
2008-11-16 19:27:35


data-full-width-responsive="true">