A náthás emberek elhíznak?

Amerikai kutatók szerint a náthát okozó adenovírus és az elhízás között kapcsolat van: az AD-36 vírus megfertőzi a tüdőt, majd a szervezetben keringve szaporodásra ösztönzi a zsírsejteket. A vizsgálatban részt vevő elhízottak egyharmadában megtalálták a vírust, míg a normál alkatúaknak csak 11 %-ában.

elhízás, nátha, adenovirus, adenovírus | InforMed Hírek7   InforMed | Dobos, L.
Egerekkel és csirkékkel végzett hasonló célú kutatások is igazolják, hogy az adenovírus elhízást okozhat. A kutatók felhívják azonban a figyelmet arra, hogy a szervezet testsúlyszabályozó mechanizmusa annyira bonyolult, hogy nem kell minden náthás embernek rögtön az elhízástól félnie. Valójában még azt sem tudják pontosan, hogyan is terjed az adenovírus, csak annyi bizonyos, hogy fertőző betegség. Vajon létezik-e akkor védőoltás ellene?

– Elméletileg lehetséges a védőoltás előállítása, de nem minden elhízott embernél található meg az adenovírus. Vérvizsgálattal a vírus kimutatható, és megállapították, hogy az adenovírus fertőzöttek koleszterinszintje igen alacsony, főleg olyan embereknél, akiknek igen sok felesleges zsírsejtjük van.

Amíg ez a kapcsolat pontosabban nem tisztázott, a kezelés éppen úgy történik, mint a többi elhízott esetében, azaz diéta, testmozgás, esetleg gyógyszeres kezelés vagy műtét.

CBS News
| elhízás, nátha, adenovírus
2009-01-30 10:53:32


data-full-width-responsive="true">