Ne hagyja ki a reggelit!

Ön nagy hibát követ el, ha nem reggelizik a fogyókúra alatt, mert később jelentős kalóriaéhség alakulhat ki. Mostanra a kutatók tudni vélik, hogy miért.

elhízás, reggeli | InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.
A nap első étkezésének kihagyásakor agyunk arra következtet, hogy nagyobb kalóriatartalmú ételeket igénylünk – vagyis olyanokat, amiktől elhízunk, vagy legalábbis nagyobb kockázattal szedünk fel súlyt.

Brit kutatók a fenti eredményeket az Amerikai Endokrin Társaság idei éves ülésén ismertették. Úgynevezett Funkcionális Mágneses Rezonancia vizsgálattal (fMRI) nézték, hogy hogyan befolyásolják a táplálkozási szokások az agy „jutalmazó központját”, ami az elégedettséget, és a szervezet válaszát szabályozza.

Az fMRI kimutatja, hogy hogyan áramlik a vér az agy különböző területein, ez pedig az aktivitással arányos.

A vizsgálatban 20 normál testalkatú személy vett részt, akik a vizsgálat előtt kihagyták a reggelit. A teszt alatt véletlenszerűen néztek képeket alacsony és magas kalóriatartalmú ételekről, az előbbi csoportba tartoztak a zöldségek, hal és saláta, míg az utóbbiba a pizza, sütemény és csokoládé.

Az agy jutalmazó központja élénkebben világított (vagyis aktívabb volt), amikor a résztvevők a magas kalóriatartalmú ételeket látták, mint az alacsony kalóriatartalmú ételeknél. Az agy jutalmazó központját természetesen az élet íze és illata is befolyásolhatja.

A résztvevőknél megismételték a tesztet úgy is, hogy előtte másfél órával reggeliztek. Ekkor a jutalmazó központ nem mutatott lényegesen nagyobb aktivitást a magas kalóriatartalmú ételek látványakor.

A vizsgálat résztvevői pontozták, hogy az egyes képek mennyire vonzóak. A válaszok megfeleltek az fMRI vizsgálat eredményeinek, vagyis a kihagyott reggeli után a résztvevők előnyben részesítették a magas kalóriatartalmú ételeket, míg reggeli után nem volt lényeges különbség.

Régóta hangoztatják, hogy a reggeli a legfontosabb étkezés, és a kutatók szerint ezek az eredmények megerősítik ezt az állítást.

Az adatok alátámasztják azt a tanácsot, miszerint egy egészséges reggeli sokat jelent a fogyókúra, vagy a diétás megszorítás szempontjából. Ha egyes étkezéseket kihagyunk – és ez különösen igaz a reggelire –, az agy aktivitása úgy változik, hogy megnehezíti a fogyást, vagy akár hízáshoz is vezethet.

A szerzők abban bíznak, hogy ezek az eredmények segíthetnek olyan gyógyszereket kifejleszteni, amelyek az agy jutalmazó központjának szabályozásával megszakítják azokat a sóvárgásért felelős agyi köröket, amelyek előnyben részesítik a magas kalóriatartalmú ételeket.

WebMD
| elhízás, reggeli
2010-01-04 10:44:54


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...


Egyetek, nőjön a begyetek!

A magyarok számítanak Európa legelhízottabb nemzetének, és világszinten is a negyedik helyen állnak - közölte a Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) a Gazdasági E...


A dél-európai gyerekek a leginkább elhízottak Európában

A dél-európai országokban - Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban és Cipruson - a legnagyobb az elhízott és kövér gyerekek aránya az európai kontinensen, ...


Fogyókúra tippek a fürdőruha-szezon előtt

Sokak számára a tavasz a legnehezebb időszak. Már csak néhány hét van a strandidényig, és ha felpróbáljuk a fürdőruhát vagy a rövidnadrágot, bizony lelepleződnek a...


Nem lesz cukorbeteg a kövér gyerek, ha idejében lefogy

Nem lesz cukorbeteg a kövér gyerek, ha lefogy 13 éves koráig, állapította meg a Koppenhágai Egyetem kutatói, melyet a New England Journal of Medicine című folyóirat köz...


hirdetés