Afrikában is felütötte fejét az elhízás-járvány

Az Afrika szub-szaharai területein élő városi szegénység lesz a globális elhízás-járvány legújabb áldozata. Ebben a népcsoportban egyre gyakoribb a túlsúly és az elhízás. Kenyai kutatók hét afrikai országban vizsgálták a testtömegindex változását az 1990-es évek és a 2000-es évek eleje között.

elhízás, túlsúly, túlsúly | InforMed Hírek8   InforMed | Seprődi, B.
Bár a legkevésbé urbanizált kontinensről van szó, Afrikában is egyre nagyobb a városokban élők aránya. Elsősorban a városi szegénység gyarapszik eddig soha nem látott ütemben, ahol az olcsó, magas cukor- és zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztása hasonlóan népszerű, mint a föld fejlett területein.

A kutatók megállapították, hogy a túlsúlyos és elhízott egyének aránya a vizsgált időszakban 35 %-kal növekedett. Azok, akik jobb szociális vagy anyagi helyzetben voltak, a szerzők szerint nagyobb arányban váltak túlsúlyossá vagy elhízottá.

Az elhízás kapcsán fellépő betegségek túlnyomó többsége krónikus jellegű, és igen jelentős anyagi terhet jelent az országok egészségügyére nézve, ezért meglehetősen rossz kilátásokra lehet számítani az alulfinanszírozott és gyengén felszerelt egészségügyi rendszerekben - figyelmeztettek a kutatók.
| elhízás, túlsúly
2010-01-18 11:53:58


Web Design & Development Prowebshop