A jojó hatás és a stressz

Azok a fogyókúrázók, akik gyorsan és sokat adnak le a súlyukból, gyakran visszahízzák a leadott kilókat, de lehet, hogy még többet is, mert agyuk másképpen reagál a stresszre.

fogyókúra, stressz | InforMed Hírek8   InforMed | Sándor, K.
A Pennsylvania-egyetem kutatói diétán tartott egerek viselkedését és hormonszintjét vizsgálták, és azt tapasztalták, hogy a korábban már fogyókúráztatott stresszes egerek, inkább fogyasztották a zsíros ételeket, mint a hasonlóan stresszelt, de diétán nem tartott egerek.

A három hete csökkentett kalóriás étrenden tartott egerek testsúlyuk 10-15 százalékát adták le, hasonlóan ahhoz, amennyit az emberek fogynak, ha diétáznak.

A kutatók megállapították, hogy az egereknél emelkedett a kortikoszteron szint. Egy teszt során, amikor a farkuknál fogva felkötötték őket, ezek az állatok csak apatikusan lógtak, szemben a kontroll állatokkal. A kutatók depresszió-szerű állapotnak nevezték az egerek viselkedését.

Az is kiderült, hogy a diétán tartott egereknél a stressz és az evési minták szabályozásában részt vevő gének is megváltoztak.

Amikor a kutatók később a rágcsálókat stresszhelyzetbe hozták, és figyelték, mit esznek, azt látták, hogy a fogyókúrázók sokkal több zsíros ételt fogyasztanak, mint társaik.

A kutatók szerint kísérletük megmagyarázza, hogy miért tűnik oly csábítónak egy pizza a stresszes munkanap után, és azt is, miért válik sok fogyókúrázó a jojó hatás áldozatává.

Fontos tehát, hogy a sikeres fogyáshoz a stresszkezelő technikákat is szükséges elsajátítani.

Yahoo, kép: sxc.hu
| fogyókúra, stressz
2010-12-06 12:18:50


Web Design & Development Prowebshop