Veszélyes emésztésgyorsító?

gyógyszer, emésztésgyorsító, gyógyszerügyi hatóság, cisaprid | Népszabadság   Népszabadság
Maga a gyártó szünteti meg az USA-ban egy Magyarországon is használt, emésztőrendszerre ható gyógyszer forgalmazását, miután az amerikai gyógyszerügyi hatóság az interneten beszámolt a szer mellékhatásaival összefüggésbe hozható 80 halálesetről. Európában ilyen korlátozás eddig nem történt. A cég szerint erre itt nincs szükség, mert a szer ártó hatását az amerikai orvosok hibás receptírási gyakorlata okozta.

Az amerikai gyógyszerhatóság Food and Drug Administration (FDA) világhálón ismertetett közleménye szerint: a Janssen Pharmaceutica gyógyszergyártó cég bejelentette, hogy 2000. július 14-től megszünteti a cisaprid hatóanyag-tartalmú gyógyszere amerikai forgalmazását. A több hónapos türelmi idővel a gyártó biztosítja, hogy a szert használó betegek terápiáját más gyógyszerrel pótolhassák az orvosok. A készítmény ezt követően Amerikában csak azoknak lesz hozzáférhető, akik nem gyógyíthatók semmi más módon. A korlátozás oka - az FDA-közlemény szerint -, hogy 1999 végéig a szer használatával kapcsolatban 341 esetben jelentettek olyan szívritmuszavart az orvosok, amely 80 esetben halálos volt. A végzetes mellékhatás olyan személyeknél fordult elő, akik az említett mellett más gyógyszereket is szedtek.

A medicinák kölcsönhatását ismertető szakirodalom is leírja, hogy a szer hatóanyaga, a cisaprid egyes antibiotikumokkal együtt szedve szívkamrai elégtelenséget okoz. Az amerikai korlátozást eddig nem vezették be sem Európában, sem Magyarországon. A múlt hét végén ülésező európai gyógyszerügyi hatóság egy hónappal elhalasztotta a döntését, de kötelezte a gyártót arra, hogy a következő hetekben fokozottan kísérje figyelemmel a szer mellékhatásait, az erről készült jelentését pedig nyújtsa be a testület májusi értekezletére.

Magyarországon öt-hat éve használják ezt a gyógyszert. Ezalatt közel 50 ezer beteget 12 millió betegnapon kezeltek a gyógyszerrel. Csak tavaly a gasztroenterológus szakorvosok az említett szerből közel kétszázötvenezer dobozt rendeltek pácienseiknek.

Matejka Zsuzsa, az Egészségügyi Kutató Intézet munkatársa lapunknak elmondta: a szer a gyomor-bélrendszer ürítését fokozza. Éppen ezért a cisapriddal együtt szedett más gyógyszerek felszívódása és hatása módosul. Ennek figyelembevétele különösen fontos olyan gyógyszereknél, amelyek felszívódását egyenletesen és folyamatosan kell biztosítani. Banai János, a Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának professzora lapunknak elmondta: a szakorvosok a gyógyszert a maga nemében egyedülállónak tartják. Azt a professzor is megerősítette: a gyógyszer alkalmazása az ismert mellékhatások miatt körültekintést igényel. Mint mondta, tudomása szerint Magyarországon a szerrel kapcsolatban még nem fordult elő végzetes mellékhatás. A professzortól megtudtuk azt is, hogy a gyártó képviselői a napokban őt is és tudomása szerint más szakorvosokat is felkerestek, és óvatosságra intették a szer alkalmazásával kapcsolatban.

Pál Tamás, az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgatója egyelőre nem tartja szükségesnek az amerikaihoz hasonló korlátozást. A magyar szerv ebben az ügyben megvárja az európai hatóság döntését.

Máté László, a Janssen hazai képviseletének üzletágvezetője szerint Amerikában a szert eredeti rendeltetésétől eltérően éjszakai gyomorégés megszüntetésére és az ajánlottnál nagyobb dózisban adták az ottani orvosok. A kockázatot növelte az is, hogy az amerikai beteg panaszával több orvost is felkeres. Így előfordulhatott, hogy egy-egy orvos esetleg nem kérdezett rá, hogy páciense milyen más szereket szed együtt. A halállal végződő mellékhatásokat is az ilyen esetek okozták.

| gyógyszer, emésztésgyorsító, gyógyszerügyi hatóság, cisaprid
2002-07-10 15:31:05


data-full-width-responsive="true">