A fruktóztól nem hízunk jobban, mint más szénhidrátoktól

A fruktóz (gyümölcscukor) fogyasztása nem okoz nagyobb súlygyarapodást, mint más szénhidrátoké - állapították meg elemzésükben kanadai kutatók.

Az Annals of Internal Medicine című orvosi folyóiratban közzétett tanulmányukhoz 31 korábbi vizsgálat adatait elemezték, amelyekbe összesen 637 embert vontak be.

A résztvevők étrendjükben ugyanakkora energiamennyiséget fruktózzal, glükózzal vagy keményítővel vettek magukhoz. Az adatok elemzése azt mutatta, hogy a súlygyarapodás független volt a kalória eredetétől, a gyümölcscukrot fogyasztó emberek nem híztak többet, mint azok, akik másfajta szénhidrátot (szőlőcukrot, keményítőt) vettek magukhoz.

Egyes elméletek szerint a fruktózt fogyasztó embereknél nagyobb valószínűséggel alakulhat ki inzulinrezisztencia a másféle szénhidrátot, cukrot előnyben részesítő emberekhez képest. Ezt azzal magyarázzák az elmélet támogatói, hogy a gyümölcscukrot másként bontja le és dolgozza fel a májunk. A John Sievenpiper által vezetett torontói kutatócsoport azonban nem vizsgálta a résztvevők inzulinszintjét, így a most közzétett metaelemzés arról nem közöl újabb információt, hogy a gyümölcscukor milyen hatással lehet a vércukorszintet szabályozó hormonok termelődésére.
| fruktóz, gyümölcscukor, szénhidrát, elhízás
2012-02-23 08:47:16


data-full-width-responsive="true">