A németek több mint fele túlsúlyos

A németek több mint fele kövér, és a fiataloknak jelentős hányada küzd evési zavarokkal.

elhízás, túlsúly, túlsúly | MTI Hírek 2012 ;9
A német kormány adatai szerint az elhízásban különösen érintett a fiatal generáció: a 25 és 29 év közöttiek különösen kövérek. A fiatal német férfiak 47 százaléka, a fiatal nőknek pedig csaknem 40 százaléka erősen túlsúlyos. A felmérések szerint az alacsonyabb társadalmi státusúak körében gyakoribb az elhízás.

A lakosság egészére mért kormányadatok szerint a férfiak 67 százaléka, a nőknek pedig 53 százaléka elhízott vagy túlsúlyos.

Riasztó jelenség, hogy magas az evési zavarok aránya a gyerekeknél és fiataloknál. A 11 és 17 év közöttieknek már 21,9 százaléka túlsúlyos vagy kórosan sovány: a lányok 28,9 százaléka, a fiúk 15,2 százaléka - derült ki a német kormánynak a baloldali frakció interpellációjára adott válaszából.

A lányok fele érzi kövérnek magát, holott teljesen normális súlyú, a fiúknál ez csak 22 százalékban fordul elő.

A táplálkozási zavarok a leginkább alábecsült betegségek közé tartoznak. A kóros soványság (Anorexia nervosa) és a falási rohamokkal járó zavarok (Bulimia nervosa, Binge Eating Disorder) hátterében nemcsak családi és biológiai tényezők állhatnak, felelős értük a média is az általa propagált szépségideállal.

Holott a túlsúly egyre nagyobb problémává válik a felnőtt férfiak körében is, a diéta szinte szóba sem jöhet. Egy közvélemény-kutatás szerint a megkérdezett férfiaknak csak öt százaléka végzett el valamilyen fogyókúrát az elmúlt tizenkét hónapban, miközben minden hetedik nő végigcsinált legalább egy diétát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a túlsúlyra és az elhízásra nemzetközi járványként tekint. A világon 1,4 milliárd felnőtt túlsúlyos, egyharmaduk elhízott. Évente 2,8 millió ember hal bele a túlsúly következményeibe.
| elhízás, túlsúly
2012-09-12 22:07:19


Web Design & Development Prowebshop