Megnégyszereződött az elhízás miatt kórházban kezelt gyerekek száma Nagy-Britanniában

Négyszeresére nőtt az elhízással kapcsolatos problémák miatt kórházba kerülő gyerekek száma alig egy évtized alatt Nagy-Britanniában.

Az esetek többségében a túlsúly miatt súlyosbodó krónikus betegségek, például az asztma következtében volt szükség orvosi kezelésre. Azonban a gyomorszűkítő műtéten átesett, 5 és 19 év közötti gyerekek száma is nőtt, és erősen emelkedett a túlsúly miatt kezelésre szoruló tizenéves lányok száma - közölte a The Daily Telegraph online kiadása a brit Országos Egészségügyi Szolgálat tanulmánya nyomán.

A londoni Imperial College kutatói a 2000 és 2009 közötti angliai és walesi kórházi statisztikákat elemezték, és azt találták, az 5-19 éves korosztályból az elhízással kapcsolatos problémák miatt kórházba kerülők száma 872-ről 3806-ra emelkedett.

Valójában lényegesen több esetről lehet szó, mivel az elhízást sok esetben nem hozzák összefüggésbe egy-egy megbetegedéssel.

Sonia Saxena, a kutatás vezetője szerint a nagy számok arra utalnak, a kórházi orvosok egyre nagyobb figyelmet szentelnek a testsúly kérdésének.

"Az elhízás terjedése egyre több gyermeknél okoz egészségügyi problémát. Általában úgy vélik, a gyerek túlsúlya majd felnőttként vezet komoly következményekhez, most azonban láthatjuk, sokkal korábban, már gyermekkorban" - állapította meg Saxena.

Becslések szerint Angliában a 2-15 éves gyerekek egyharmada túlsúlyos, ötöde elhízott. Az utóbbi növeli a 2-es típusú cukorbaj, az asztma és a szívbetegségek kockázatát.
| gyerek, elhízás, krónikus betegség
2013-06-14 02:24:05


Web Design & Development Prowebshop