Az elsőszülött gyerekeknél magasabb a túlsúly kockázata

Az elsőszülött gyerekek nagyobb valószínűséggel válnak túlsúlyos felnőttekké, mint fiatalabb testvéreik - derült ki egy hétfőn közzé tett új-zélandi tanulmányból.

Az Aucklandi Egyetem kutatói ötven túlsúlyos, de minden más szempontból egészséges 35 és 55 éves kor közötti férfit vontak be a vizsgálatukba.

Az eredmények szerint az elsőszülöttek átlagosan 6,9 kilogrammal nehezebbek voltak a másodszülött testvéreiknél és a testtömegindexük (BMI) is magasabb volt, míg az inzulinérzékenységük 33 százalékkal alacsonyabbnak bizonyult.

Az egyetem közleménye szerint a magas testtömegindexet és az alacsony inzulinérzékenységet egyaránt a 2-es típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a koszorúér-betegség kockázati tényezői közé sorolják.

A Wayne Cutfield által vezetett kutatás újabb hasznos információkkal szolgál a születési sorrend lehetséges hosszú távú egészségi hatásairól, megerősíti, hogy a világra jövetel sorrendje a csecsemőkortól egészen a kora felnőttkorig befolyásolhatja az anyagcserét és a testösszetételt.
| gyermekkori elhízás, túlsúly
2014-02-10 22:40:26

Web Design & Development Prowebshop