Kisebb palackokkal harcolnak az üdítőgyártók az elhízás ellen

Csökkentik az üdítős palackok méretét, új, kalóriaszegény italokat vezetnek be, több vizet kínálnak a választékban a legnagyobb gyártók, így akarnak harcolni az elhízás ellen az Egyesült Államokban. Nagy-Britanniában egyebek mellett a tévénézés idejének korlátozásával szeretnék megállítani a testsúlynövekedést.

Az akciótervet kedden mutatták be New Yorkban az üzletág óriásai, a Coca Cola, a Pepsi és a Dr. Pepper Snapple. Céljuk, hogy egyötödével csökkentsék az italokból származó fejenkénti kalóriabevitelt 2015-re.

A Clinton Globális Kezdeményezés elnevezésű szervezet New York-i éves tanácskozásán szándéknyilatkozatot írtak alá a cégek arról, hogy az amerikai vásárlókat alaposabban kell felvilágosítani az egészségügyi kockázatokról, és meg kell győzni őket arról, hogy lépésről lépésre kevesebb cukortartalmú üdítőitalt fogyasszanak. Tervezik azt, hogy az italautomatáknál is megadják a termékek kalóriatartalmát.

A fogyasztóvédők azzal vádolják az üdítőital-óriásokat, hogy csak ravasz pr akciót hajtanak végre. Ha valóban tenni akarnának az emberek egészségéért, akkor feladnák az ellenállást a cukros üdítők különadói és figyelmeztető felhívásai ellen - közölte a Center for Science in the Public Interest táplálkozással foglalkozó szervezet.

Nagy-Britanniában tévémentes napok bevezetését vagy legfeljebb napi két óra tévénézést ajánlja az egészségüggyel és szociális gondozással foglalkozó intézet az egészséges testsúly megőrzéséért. Kerülni kell a hozzáadott cukrot tartalmazó innivalókat és kevesebb gyorséttermi ételt és alkoholt kellene fogyasztani - idézte a BBC az új irányelvek tervezetét.

Az elhízottak aránya csaknem megduplázódott az utóbbi tíz évben Nagy-Britanniában. A tervezet többet közt javasolja a gyalogos vagy kerékpáros iskolába és munkába járást, a magas kalóriatartalmú ételek - többek közt olajban sültek, édességek, zsíros sajtok - fogyasztásának mérséklését.

| üdítő, elhízás, kalóriaszegény ital
2014-09-24 21:33:52


data-full-width-responsive="true">