Elhízás és a férfi emlőrák

Összefüggés lehet az elhízás rohamos terjedése és a férfiak körében gyakoribbá váló emlőrákos esetek között - erre a következtetésre jutottak a Leeds-i Egyetem kutatói, akik tanulmányukat a BMC Medicine online orvostudományi folyóiratban tették közzé

elhízás, férfi emlőrák, ösztrogén, elhízott férfi, tesztoszteron | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

Régóta bizonyított, hogy az elhízott férfiak zsírsejtjei olyan enzimeket tartalmaznak, amelyek hatására a férfi nemi hormon, a tesztoszteron női nemi hormonná, ösztrogénné alakul át. Ebből egyenesen következik, hogy minél elhízottabb valaki, szervezetében annál több ösztrogén keletkezik. Azoknál a férfiaknál, akiknek a testtömeg indexe (BMI) 25 felett van, magasabb a vér ösztrogénszintje.

"A férfi emlőrákos esetek 90 százalékában a daganatsejtek felszínén találtunk olyan receptorokat, amelyek felismerik a női nemi hormonokat és felhasználják a vegyületeket a sejtek növekedéséhez" - hangsúlyozta Valerie Speirs professzor, a tanulmány vezető szerzője.

A problémát súlyosbítja, hogy a koleszterin ösztrogént "utánzó" vegyületté képes átalakulni. Az elhízott férfiaknál megemelkedik a vér koleszterinszintje, így szervezetükben több ilyen "alakoskodó", a daganat burjánzását elősegítő vegyület képződik.

| elhízás, férfi emlőrák, ösztrogén, elhízott férfi, tesztoszteron
2015-06-15 22:27:53


data-full-width-responsive="true">