A cukorbetegség és az elhízás terjedése veszélyezteti a szív- és érrendszeri betegségek visszaszorítását

Az elmúlt ötven évben több mint 50 százalékkal csökkent a szív- és érrendszeri betegségek okozta elhalálozások száma az OECD-tagállamaiban, de a cukorbetegek és az elhízottak számának növekedése - különösen a fiatalok körében - veszélyezteti ezeknek a betegségeknek a visszaszorítását - derül ki a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet csütörtökön nyilvánosságra hozott jelentéséből.

cukorbetegség, elhízás, szív- és érrendszeri betegség, elhalálozás | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A szív- és érrendszeri betegség ma is vezető elhalálozási ok az OECD-tagállamokban, a cukorbetegek és az elhízottak arányának növekedése miatt azonban egyre több embert fenyegetnek ezek a betegségek: az OECD-tagállamaiban körülbelül 85 millió cukorbeteg él, a 20-79 év közötti lakosság hét százalékát teszik ki. Számuk az előrejelzések szerint eléri a 108 milliót 2030-ra, ami 27 százalékos növekedést jelent. Az elhízottak aránya is növekszik, minden ötödik embert érint a szervezet legtöbb tagállamában.

Az OECD adatai szerint évente százezer lakosból átlag 252 ember hal meg szív- és érrendszeri betegség - például szívinfarktus, stroke - következtében, ám az arányok tagállamonként változóak: százezerből kevesebb mint 200 ember hal meg Japánban, Franciaországban, Dél-Koreában és Izraelben, miközben százezerből több mint 500 a közép-és kelet-európai országokban, köztük Szlovákiában, Magyarországon Észtországban és Csehországban - olvasható a szervezet honlapján (oecd.org) közzétett jelentésből.

Az elhalálozási listát Szlovákia vezeti százezerből 671 esettel, a legjobb eredményt Japán mutatja fel százezerből 171 esettel.

A jelentés szerint számos ország még mindig messze áll attól, hogy a szükséges reformokat véghez vigye az egészségügyben, a megfelelő szintű ellátást biztosítsa annak érdekében, hogy csökkenjen a szív- és érrendszeri betegségek okozta elhalálozás.

A jelentés készítői sürgetik az adott országokban az egészséges életmód előmozdítását. Emlékeztetnek arra, hogy a dohányzásellenes intézkedések hatékonynak bizonyultak, és kezdeményezések történtek a sófogyasztás csökkentésére és az elhízás leküzdésére.

Felhívják a figyelmet a mindenki számára anyagilag elérhető egészségügyi ellátás biztosítására, annak fontosságára, hogy az egészségügy minden területén végrehajtsák a szüksége reformokat az egészségpolitika kidolgozásától kezdve a megelőzésen át az egészségügyi ellátásig, a sürgősségi ellátásig, a beteggondozásig és a rehabilitációig.

| cukorbetegség, elhízás, szív- és érrendszeri betegség, elhalálozás
2015-06-21 10:35:03


Web Design & Development Prowebshop