A középkorúak elhízása és az Alzheimer- kór

Az ötvenévesek túlsúlya vagy elhízása növelheti a kockázatát nem csupán az Alzheimer-kór kialakulásának, hanem a betegség korai jelentkezésének is - állapították meg az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) szakemberei. A kutatók az 1958-ban megkezdett és napjainkban is folytatódó baltimore-i öregedési felmérésre támaszkodtak.

középkor, elhízás, Alzheimer-kór | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A szakemberek mintegy 1400 olyan résztvevő adatait elemezték, akik évente vagy kétévente estek át kognitív teszteken nagyjából 14 éven keresztül. A résztvevők közül 142-nél alakult ki Alzheimer-kór. A kutatók megnézték, hogy ötvenéves korukban - amikor a kognitív funkcióik még jól működtek - mennyi volt ezeknek a pácienseknek a testtömeg-indexe.

Az eredmények szerint minden egyes plusz BMI-ponttal hat hónappal csúszott előrébb a betegség jelentkezésének ideje, tehát annál a páciensnél, aki élete derekán elhízott volt, nagyjából egy évvel korábban jelentkezett a demencia.

A baltimore-i öregedési felmérés néhány résztvevőjének agyi vizsgálata, valamint későbbi boncolása azt mutatta, hogy azon páciensek agyában, akik életük derekán magasabb BMI-értéket mutattak, később több volt az Alzheimer-kór előjelének számító lerakódás, még akkor is, ha nem alakult ki náluk demencia. Ezt elsőként a mostani tanulmány készítői mutatták ki.

Az Egyesült Államokban nagyjából ötmillió Alzheimer-kóros él, és a betegek száma várhatóan több mint kétszeresére fog növekedni 2050-re.

| középkor, elhízás, Alzheimer-kór
2015-09-03 21:52:24


data-full-width-responsive="true">