Sovány egerek

Egy nemzetközi kutatócsoport felfedezett a zsírsejtek mitocondriumaiban lévő enzimet, mely a kísérleti egereket soványan tartja. A Nature Medicine című szaklapban közölt cikk szerint a világ lakosságának negyven százalékát érintő kóros elhízottság hátterében genetikai tényezők is állhatnak.

mitocondrium, kóros elhízottság, genetika | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kutatócsoport olyan egerek génkészletét vizsgálták, amelyeket hatvan generáción át soványnak tenyésztettek és testzsír-százalékuk csupán négy százalék. Összehasonlították olyan "elhízott egerekkel", amelyek testzsír-százaléka 23 százalék. Ezt követően meghatározták azokat a géneket, amelyek a sovány egereknél kétszer olyan aktívnak tűntek, mint az elhízottaknál.

Ekkor bukkantak rá a zsírszövetsejtek mitokondriumában a tioszulfát-szulfurtranszferáz nevű enzimre. Ez fokozott aktivitás mellett soványan tartja az egereket és megvédi őket a 2. típusú diabétesz kialakulásától, ami közvetlen kapcsolatban áll az elhízással. Az enzim vélhetően javítja a mitokondrium funkcióját, és hatására gyorsabban lebomlanak az anyagcsere-folyamatok során keletkező oxigéngyökök és kénhidrogén-származékok.

Az enzim nélkül a rágcsálók hamar elhíztak és cukorbetegek lettek.

A mechanizmus felismerése felhasználható lehet az elhízás, illetve a 2. típusú diabétesz elleni új gyógyszeres kezelés kifejlesztésében.

| mitocondrium, kóros elhízottság, genetika
2016-06-08 23:53:12


Web Design & Development Prowebshop