Korábban halnak meg

A túlsúlyosak egy, a mérsékelten elhízottak három évvel korábban meghalhatnak, írják kutatók a témában készített eddigi legnagyobb vizsgálatban. Az idő előtti halálozás fokozott kockázata nagyjából háromszor nagyobb a férfiaknál, mint a nőknél.

fogyás, túlsúly, elhízás, túlsúly | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Ismert, hogy a túlsúly számos egészségi problémához, szívbetegséghez, agyérkatasztrófához és rákhoz vezethet. Néhány korábbi tanulmány, amelyek döntően európai és észak-amerikai adatokra támaszkodtak, azt is kimutatta, hogy a többlet kilók éveket vehetnek el az ember életéből. Egy korábbi tanulmány szerint a súlyos elhízás akár nyolc évvel is megrövidítheti az ember életét.

A kutatók csaknem négymillió nemdohányzó felnőtt adatait elemezték, 32 országból az 1970-2015 közötti időszakot fedik le. A kutatók összevetették a halálozási kockázatot a vizsgáltak testtömeg-indexével (BMI, a testmagasság és testtömeg által kiszámított érték).

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint a világszerte élő nők 15, a férfiak 11 százaléka elhízott. A szervezet becslései szerint összesen több mint egymilliárd túlsúlyos és további 600 millió elhízott felnőtt él a világon.

A dohányzás után ma már a súlyfelesleg a második leggyakoribb oka az idő előtti halálozásnak Észak-Amerikában és Európában: a dohányzás az esetek nagyjából negyedéért, a túlsúly a 14-20 százalékukért felelős.

| fogyás, túlsúly, elhízás
2016-07-15 14:58:54


data-full-width-responsive="true">