Vészesen nő az elhízott gyerekek aránya Angliában

A gyerekkori elhízás lassan vészhelyzetet jelent Angliában egy vezető gyermekegészségügyi szakember szerint.

Russell Viner, a brit gyermekorvosi kollégium professzora a legújabb adatok megjelenését kommentálta, amelyek a brit közegészségügyi szolgálat (NHS) portálján tettek közzé csütörtökön.

Az angol gyermektestsúlymérési program (NCMP) keretében a 2015-16-os tanévben készült felmérés adatai azt mutatják, hogy nőtt a túlsúlyos gyerekek aránya tavaly óta. A 10-11 éves angol iskolások több mint egyharmada volt elhízott a vizsgált tanévben, a 4-5 évesek több mint ötöde számított túlsúlyosnak.

Az NCMP szerint az előző tanév 9,1 százalékához képest a 2015-16-os tanévre 9,3 százalékra nőtt a 4-5 éves elhízottak aránya korosztályukban, míg a 10-11 éveseké 19,1 százalékról 19,8-ra.

Viner szerint a számok kíméletlenül figyelmeztetnek arra, milyen súlyos a probléma. A professzor arra szólította fel a brit kormányt, hogy tegyen többet az elhízás ellen, hozzon szigorúbb intézkedéseket a junk food, vagyis az értéktelen élelmiszerek reklámozása és marketingje ellen.

"Vészhelyzetbe kerültünk" - fogalmazott Viner professzor.

A 4-5 éves, szegény vidéken élő gyerekek között 12,5 százalékos volt az elhízottak aránya, ami több mint a duplája az ugyanilyen korú, de kevésbé szegény régióban élő gyerekekének (5,5 százalék).

A 10-11 éves, szegényebb területen élő gyerekek között 26 százalékos, a jobb helyzetben lévő régiókban élő, velük egykorúak között 11,7 százalékos az elhízottak aránya.

Az adatok alapján a fiúk nagyobb valószínűséggel híznak el, mint a lányok.

Az NCMP évente méri meg több mint egymillió angliai gyerek magasságát és testsúlyát és hatalmas adatbázissal rendelkezik az egészséges súlyúak, a túlsúlyosak és az elhízottak arányáról.

| túlsúly, elhízás, gyermegegészségügy, junk food
2016-11-06 15:07:52


Web Design & Development Prowebshop