Gondolatok az elhízásról

Részlet az Egészségügyi Világszervezet múlt évi jelentéséből: "Egy hatalmas járvány és katasztrófa áll előttünk. A világ számos részén az elhízás előfordulása ötévente megduplázódik, tehát az egészségügyi rendszereket a járvány úgy közelíti meg, mint egy szökőár."

Valóban, a túlsúlyos és elhízott emberek száma meredeken emelkedik. Csupán Európában és az USA-ban több mint 70 millió elhízott ember él és további 163 millióan túlsúlyosak. Legfrissebb hazai felmérések szerint a felnőtt magyar lakosság 62 százaléka túlsúlyos, ezen belül közel 20 százalék elhízott Az elhízást a morfológia és a zsíreloszlás alapján két csoportba sorolhatjuk: centrális és perifériás típusra.

Az előbbit alma-, vagy hasi, az utóbbit körte-, vagy csípő típusú elhízásnak is nevezzük. Az elkülönítés jelentősége az, hogy az alma típusú elhízás esetén a belső szervek is elzsírosodnak, míg a körte típusú elhízásra ez nem jellemző. Az előbbi szorosabb összefüggést mutat az anyagcserezavarokkal és szövődményekkel, mint az utóbbi. Félreértésre adhat okot, hogy sokan a körte típust a nőies zsíreloszlással, az alma típust a férfias pocakosodással azonosítják, holott a felnőtt nőknél a "centrális elhízás" közel azonos arányban fordul elő, mint a férfiaknál Miért kell beszélni az elhízásról?

Azért, mert az elhízás súlyos egészségügyi kockázatot jelent. Évszázadok óta ismert például, hogy kiemelkedően magas a cukorbetegség előfordulása elhízott embereken. Tudjuk azt is, hogy kórosan emelkedett testsúly esetén a cukorbajjal összefüggő halálozás 40 százalékkal magasabb, mint normál testsúlyú egyéneken. Az elhízás jelentős többletterhet ró a szív- és érrendszerre. Az elhízottaknál jóval gyakoribb a magasvérnyomás-betegség, a szívbetegségek vonatkozásában a rizikónövekedés pedig háromszoros. Kövér embereknél a vérzsírok szintje megemelkedik, összetétele kedvezőtlenül alakul: emelkedik az összkoleszterin, nő a triglicerid. Ezekkel összefüggésben az érfal elváltozásai, az érelmeszesedés jóval gyakoribb és súlyosabb. Az elmondottak következményei a szívroham, szívizominfarktus és az agyvérzés Külön kategóriát jelent az elhízás és a rák kapcsolata.

Az elhízás összességében megemeli a daganatos halálozást mind a nőknél, mind pedig a férfiaknál. Bizonyos ráktípusok előfordulása 70 százalékkal is magasabb lehet. Ezeket a típusokat elhízáshoz társuló tumoroknak is nevezik.

A kórosan emelkedett testsúly óriási többletterhet jelent a mozgásszervekre, elsősorban az ízületekre. Gyakoribbak lesznek az ízületi gyulladások, a degeneratív ízületi betegségek és panaszok.

A kövérség a mindennapi életben is számos következménnyel jár. Gyakoribb a légszomj, az izzadás, az álmatlanság, a depresszióra való hajlam. Az elhízott emberek társadalmi elfogadottsága is rosszabb, karrierlehetőségeik beszűkülnek, romlik az önértékelésük és az életminőségük.

Az elhízás életkilátásokra gyakorolt negatív hatását jól példázza a szumóbirkózók esete. A szumó Japánban sport és egyéb életfilozófia is. A szumósok kisgyermekkoruktól kezdve elkülönítve, különleges körülmények között élnek. Alapvető céljuk, hogy minél hamarabb rendkívül nagy súlyt érjenek el, hiszen ez sportsikerük alapfeltétele. Ennek érdekében táplálkozásuk során igen nagy mennyiségű és rendkívül kalóriadús ételeket fogyasztanak. Figyelemre méltó, hogy ezek után a szumóbirkózók átlagéletkora mindössze 38 év!

A testsúly csökkentésével a súlyos szövődmények megelőzhetők. Talán meglepő, hogy nem is kell drámai módon csökkenteni a testsúlyt ahhoz, hogy az említett kóros állapotok esélye jelentősen csökkenjen. Már 5-10 százalékos súlycsökkentés is képes arra, hogy a túlsúllyal és az elhízással összefüggő szövődmények döntő többségét akár 90 százalékkal is megelőzze. Egy átlagosan túlsúlyos cukorbajos betegnél minden egyes elvesztett testsúlykilogramm 3-4 hónapos élettartam-növekedést jelent.

Életünk során szervezetünket folyamatosan terhelések érik. Talán az egyik legnagyobb "terhelés" az, amit magunkon hordozunk a pocakunkon. Ma egyre nő az elhízott és a kövérség szövődményeiben szenvedő emberek aránya és mindez a stresszel is szoros összefüggésben áll. Mi a közös pont? Ha a stressz szót angolul (stressed) visszafelé olvassuk, megkapjuk a megoldást: desserts, vagyis édességek. Meg kell tehát tanulnunk, hogyan szabaduljunk meg felesleges kilóinktól, azaz hogyan tudjuk megvédeni magunkat magunktól.

| elhízás, elhízott, elhízott emberek, túlsúlyos, obesitas
2002-07-18 15:02:47


Web Design & Development Prowebshop