Az elhízás egészségügyi költségei elérhetik az évi 315 billió forintot 2025-re

Az elhízás olyan rohamosan terjed a világon, hogy ha nem sikerül megelőzni és kezelni, következményeinek egészségügyi költségei elérhetik az évi 1,2 billió dollárt (315 billió forint) 2025-re - közölte az Elhízástudományi Világszövetség (World Obesity Federation) az elhízás szerdai világnapján.

túlsúly, elhízás, túlsúly | MTI Hírek13 | MTI
Az elhízás aránya a világon megkétszereződött 1980 és 2014 között. Legalább 2,8 millióan halnak meg évente a túlsúly vagy az elhízás következményei miatt a világszövetség adatai alapján.

Több mint 1,9 milliárd felnőtt volt túlsúlyos, 600 millió volt elhízott 2014-ben, ami azt jelenti, hogy a világon a felnőttek 39 százaléka túlsúlyos, 13 százaléka elhízott volt.

A világszövetség szerint a növekedés oka a több, magasabb kalóriatartalmú étel fogyasztása és a kevesebb testmozgás: az emberek nagyobb valószínűséggel végeznek fizikailag kevésbé megterhelő munkát, élnek városokban és közlekednek olyan eszközökkel, amelyek kisebb testi erőkifejtést igényelnek.

Az elhízottnak a szívbetegségek, az agyvérzés, a diabétesz, a porckopás és a rák egyes típusai nagyobb kockázatával kell számolniuk. Ezeknek a betegségeknek - valamint az ízületek károsodásának, mely hátfájást okozhat, csípő- vagy térdprotézist tehet szükségessé - az éves költsége 2025-re elérheti az 1,2 billió dollárt (315 billió forint).

A világszövetség felhívta a figyelmet, hogy az elhízás és az alultápláltság egyszerre lehet jelen ugyanabban az országban, közösségben vagy háztartásban is.

Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete (WHO) azt ajánlja, hogy az élelmiszeripar támogassa az egészséges táplálkozást a feldolgozott élelmiszerek só-, cukor- és zsírtartalmának csökkentésével, valamint az ilyen termékek reklámozásának korlátozásával.

A WHO és a londoni Imperial College kutatóinak friss elemzése alapján a gyermek- és serdülőkori elhízás aránya több mint tízszeresére nőtt 1975 és 2016 között, mintegy 124 millió az elhízottak és 192 millió az alultápláltak száma az 5-19 éves korosztályban a világon.

| túlsúly, elhízás
2017-10-11 22:35:29


Web Design & Development Prowebshop