Ígéretes zsírégető fehérje

A cambridge-i Whitehead Institute elhízott egerei állandóan zsíros és édes eleséget fogyasztanak, ami látszólag halálos kombináció. Az állatok mégis fogynak, mert egy újonnan felfedezett fehérje segít elégetni a zsírt.

fehérje, zsír, túlsúly, zsír, túlsúly | The New York Times Health News Service   Medincorp | Saltus, R.

A kutatók óvtak attól, nehogy valaki túlzott reményeket fűzzön a gAcrp30-nak nevezett fehérjéhez, mert nem varázsszer, amire a fogyni vágyók már régóta áhítoznak. Még nem tudni, működik-e az embernél is, de az új kísérlet eredményei drámaiak voltak, az egerek annak ellenére fogytak, hogy nem hagyták abba a kókuszolaj- és cukorfogyasztásukat.

A kísérletről, amelyet közösen végeztek a Genset Corp. nevű biotechnikai céggel, a cambridge-i Whitehead Institute kutatója és a Massachusetts Institute of Technology biológiaprofesszora, Harvey Lodish számolt be.

Lodish professzor elmondása szerint a fehérje meggyorsította a zsírsavak oxidációját - azaz elégését - a rágcsálók izomzatában.

Nem meglepő, hogy a La Jolla-i Genset szorgalmazza, hogy a fehérjéből súlykontrolláló gyógyszer legyen, amennyiben humán fogyasztása biztonságosnak bizonyul.

A fehérje a leptinek családjába tartozik, amelyek rágcsálóknál csökkentik az étvágyat, de embereknél még nem voltak sikeresek.

Dr. Andrew Greenberg, a Tufts Human Nutrition Research Center elhízás- és anyagcsere-programjának igazgatója hangsúlyozta, hogy a leptin "az egerek minden fajtájánál súlycsökkentést okozott, de amikor embereknek adtuk, csak igen kis százalékuknál tapasztaltunk fogyást".

A kutatások azonban tovább folynak, és a tudósok arra jöttek rá, hogy maguk a zsírsejtek is képesek fontos anyagcsere üzenetközvetítőket kiválasztani, például leptint, a tumornekrózis-faktort, rezisztint és a gAcrp30-at.

A Proceedings of the National Academy of Sciences mostani számában közölt fehérjét mintegy 5 éve fedezte fel Lodish professzor.

A fehérje szerepe "talányos volt, mert mind a rágcsálóknál, mind az embernél nagy mennyiségekben van jelen a vérben, tehát nem lehet hormon."

1999-ben, a szabadalom bejegyzése után Lodish megegyezett a Gensettel az együttműködésben. Pontosan nem lehet tudni, hogy gyorsítja meg a fehérje a zsírsavak égetését, és bár egereknél nem volt mellékhatása, az még további kutatásokat igényel.

Megjelent: The Boston Globe

| fehérje, zsír, túlsúly
2002-07-31 17:56:00


Web Design & Development Prowebshop