FDA figyelmeztetés a növényi Fen-Phen készítményről

Az amerikai gyógyszerellenőrzési központ, az FDA nyilatkozatot adott ki, melyben arra figyelmeztette a fogyasztókat, hogy az ún. "természetes" diétás készítmény, melyet fen-phen néven forgalmaznak, ártalmas anyagokat tartalmaz.

FDA, fogyókúra, elhízás, phen-fen, dexfenfluramin, fenfluramin, efedrin, ma-huang, 5-hidroxi-triptofán, orbáncfű, Hypericum, perforatum | The New York Times Health News Service   Medincorp | La Voi, A.

Az FDA már szeptemberben sürgette a népszerű, receptre kapható fogyasztószerek, a fenfluramin (a fen a fen-phen-ben) és a dexfenfluramin kivonását a forgalomból, mert bizonyítékok vannak arra, hogy ezek az anyagok szívbillentyűelégtelenséget okoznak.

Az FDA szerint ezeknek a készítményeknek számos természetes eredetűnek reklámozott változatát kínálják a kiskereskedelemben, a fogyasztó klinikákon és az Interneten. Az FDA szeretné ezeket a termékeket kivonni a piacról, mert nem biztonságosak és fő összetevőik károsodást okozhatnak. Az FDA arra hívta fel a gyártók figyelmét, hogy a készítményeket úgy hirdetik, mint amelyek ugyanarra a célra használhatók, mint a fenfluramin és a phentermin. Így a termékek forgalmazása törvénysértő, a törvény szerint ugyanis minden gyógyhatású terméket csak az FDA engedélyével lehet forgalomba hozni. Az FDA 15 napos határidőt adott a jogsértés korrekciójára, és arra figyelmeztette a társaságot hogy az illegális árut elkobozzák, a gyártók és forgalmazók ellen pedig eljárást indítanak.

A Herbal Fen-Phen szóvívője szerint nem történt törvénysértés, a készítményük pedig megfelelő. Mások azt hangoztatták, hogy a növényi készítményeknek ugyanolyan FDA ellenőrzésen kell átmenni, mint más elhízás elleni gyógyszernek. Ha a szerek nem biztonságosak, a kormánynak közbe kell lépni, mondta Dr. Michael Hamilton, a Duke University diétetikai központjának vezetője.

A legtöbb növényi fen-phen fő alkotórésze az ephedrin vagy ma-huang, amely egy amfetamin-szerű vegyület, serkenti a szívet és a központi idegrendszert. Az FDA 1984 óta több, mint 800 olyan bejelentést kapott, mely az ephedrin mellékhatásaként kézremegésről, görcsrohamokról, magas vérnyomásról, szívritmuszavarról álmatlanságról, idegességről, stroke-ról és halálról számolt be. A legtöbb növényi fen-phen a Hypericum perforatum (orbáncfű) nevű növényt is tartalmazza, vagy növényi Prozac-nak neveznek A fen-phen phentermin komponense helyett szedett orbáncfű hatását nem vizsgálták elég gondosan , állíja az FDA.

A fen-phen másik alkotórésze az 5-hidroxi-triptofán, mely az L-triptofán közeli rokona. Az L-triptofánt az USA-ban 1990-ben történt betiltásáig széles körben diéta kiegészítésként használtak. A betiltás azért volt szükséges, mert a vegyület több, mint 1500 esetben egy ritka vérképzőszervi megbetegedést, eozinofil myalgia szindrómát okozott, becslések szerint 38 halálesetet is.

Az FDA fellép minden olyan kiegészítőanyag forgalmazása ellen, mely a fen-phen nevet viseli, félrevezetve ezzel a fogyasztót, aki azt hiszi, hogy a szer ugyanolyan hatású, mint a forgalomból kivont, receptre kapható fen-phen kombináció. Az FDA figyeli az olyan recept nélkül kapható szerek reklámját, melyet a fogyasztószerek alternatívájaként kínálnak. Az FDA általában diétás kiegészítőanyagot nem von ki a piacról.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| FDA, fogyókúra, elhízás, phen-fen, dexfenfluramin, fenfluramin, efedrin, ma-huang, 5-hidroxi-triptofán, orbáncfű, Hypericum, perforatum
2002-07-31 18:46:36


data-full-width-responsive="true">