Új gyógyszer elhízás ellen

WASHINGTON, USA - Új elhízás elleni gyógyszert engedélyeztek az Egyesült Államokban. Az FDA (élelmiszer- és gyógyszeripari hivatal) állásfoglalása szerint a készítmény mentes a szívbillentyű-károsodást okozó mellékhatásoktól, ami másik két elhízás elleni gyógyszer fő hátránya volt.

gyógyszer, elhízás, fenfluramin, dexfenfluramin, mellékhatás, szívbillentyű-károsodás, sibutramin, Meridia | The New York Times Health News Service   Medincorp | Christensen, D.

A Meridia (sibutramin) nevű gyógyszert komoly súlyfelesleggel küszködő betegek kezelésére, kalóriaszegény diéta mellett engedélyezték. A Meridia az étvágyat úgy szabályozza, hogy segíti a neurotranszmitterek - szerotonin, norepinefrin - felszívódását az agyban. Amellett a fenti vegyületekre hatással van - feltételezzük, hogy ezek szabályozzák az étvágyat -, a Meridia telítettség-érzetet is kelt a betegben, állítja a gyártó, a Knoll Pharmaceutical Company.

Szemben a fenfluramint vagy dexfenfluramint (Redux) tartalmazó gyógyszerekkel, a Meridia nem serkenti a sejtek szerotonin termelését. Ugyanis éppen a szerotonint tartják felelősnek a billentyű-elváltozásokért és a tüdőverőér nyomásfokozódásáért, mondta dr. Arthur Frank, a George Washington Egyetem elhízás elleni programjának vezetője. "Hasznos gyógyszerről van szó, de remélem nem esik senki sem hiszi, hogy ilyen egyszerű a válasz erre a komplex kérdésre," mondta. A súlyfelesleg tartós csökkentése csakis diétával és mozgással érhető el, tette hozzá.

A Meridia által keltett mellékhatások - szájszárazság, fejfájás, álmatlanság - enyhék és gyorsan elmúlnak. Egyes betegeknél viszont a gyógyszer megemeli a vérnyomást, ezért rendszeres szedése esetén gyakori ellenőrzésre van szükség. A készítmény nem ajánlott magasa vérnyomás, vagy szívpanaszok esetén, illetve agyvérzés után. A klinikai vizsgálat során 6000 betegnél átlagosan 5-10 százalékos súlycsökkenést figyeltek meg a kutatók, mely egy évvel a kezelés után is megmaradt.

Egy másik vizsgálatban 485 betegből az egy évig napi 10 mg-mal kezelt csoport 56 százalékánál 5 %, 30 százaléknál pedig 10 % fogyást értek el. Az egy évig napi 15 mg-mal kezeltek között 65 % ért el 5 százalékos eredményt, 39 % pedig 10 százalékosat. Minden vizsgálati alany (18-65 évesek) ugyanakkor egészséges étrenden élt, és rendszeresen mozgott.

"Már egészen csekély súlycsökkenés is jelentős egészségügyileg," mondta Carter Eckert, a Knoll elnöke. A cég azt is fontosnak tartja, hogy a betegek emellett egészségesen éljenek, étrendjüket és mozgási szokásaikat illetően. A Meridia napi egy kapszulás csomagolásban, három különféle dózisban lesz kapható.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| gyógyszer, elhízás, fenfluramin, dexfenfluramin, mellékhatás, szívbillentyű-károsodás, sibutramin, Meridia
2002-07-31 19:03:12


Web Design & Development Prowebshop