Az elhízási szakértők szerint az új irányelvek hatásosak lehetnek

A szakemberek abban reménykednek, hogy a szövetségi szabványok, melyek alapján egyre több embert nyilvánítanak túlsúlyosnak, ráveszik a kövéreket, hogy adjanak le jó néhány kilót. ''Olyan ez, mint egy ébresztő, reméljük, hogy az amerikaiak rájönnek, milyen súlyos probléma a túltápláltság," mondta dr. Louis J. Aronne, a Cornell Egyetem klinikáján működő testsúly-ellenőrzési program vezetője. "Igen fontos, hogy az emberek ügyeljenek a testsúlyukra,'' tette még hozzá. Ám még az új szabványok mellett is hosszú lesz az út, amíg le tudjuk küzdeni az elhízás problémáját, jegyezte meg egy másik szakember.

irányelvek, tisztifőorvos, dohányzás, elhízás, testtömegindex, BMI, TisztifÅ‘orvos, testtömegindex | The New York Times Health News Service   Medincorp | McKinney, M.

''Ez nem egy év munkája lesz, hosszú idő kell ahhoz, hogy eredményt is lássunk,'' nyilatkozta dr. Arthur Frank, a washingtoni George Washington Klinika illetékes programjának vezetője. Több mint 30 év telt el a tisztifőorvos dohányzás elleni kampánya óta és még mindig az egyik legnagyobb egészségügyi problémát okozza a dohányzás. A felmérések szerint, amelyeket a közeljövőben fog publikálni a National Heart, Lung and Blood Institute, az amerikai felnőttek 55 százaléka túlsúlyos.

A kategóriákat a következők alapján számítják: a test tömegét kilogrammban meghatározva elosztják a méterben magadott magassága négyzetével. Akinél ez a szám, a testtömegindex (BMI -- Body Mass Index) 25 és 29,9 között van, túlsúlyosnak számít, efölött az érték fölött elhízottnak. Így egy 1,82 méteres ember, aki 100 kg-ot nyom, túlsúlyosnak számít, csakúgy, mint egy 167 centi magas, aki 84 kiló. A számítások nem tesznek különbséget nők és férfiak között.

Ezek az adatok segítenek nyomon követni a súlyunkat, mondta Blackburn. Azt jósolta, hogy nemsokára mindenki úgy fogja tekinteni a súlytáblázatát, mint az egészségéről szóló jelentést, csakúgy, mint a mammográfiai vagy laboratóriumi vizsgálatok eredményeit. Ha az ember komolyan elkezd foglalkozni a súlyproblémájával, még a legkisebb lépés is számít, jelentette ki dr. Aronne. ''Ha elmegy egy gyorsétterembe, kérjen kis adag üdítőitalt és kis adag sültkrumplit'' -- tanácsolja. Szerint már az is eredménynek számít, ha valaki nem hízik. ''Szeretnénk az emberek testömegindexét 30 alatt tartani, de ha legalább attól megóvjuk őket , hogy hízzanak, máris nagy szolgálatot tettünk,'' monda James Hill, a denveri Colorado Egyetem táplálkozástudományi szakembere.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| irányelvek, tisztifőorvos, dohányzás, elhízás, testtömegindex, BMI
2002-07-31 21:18:51


data-full-width-responsive="true">