Website-ok kalóriaszámlálóknak és fogyókúrázóknak

Ezen a héten a Medical Tribune News Service olyan weboldalakat válogatott össze, amelyekből a fogyókúrázók sokat tanulhatnak. Szóval dőljenek hátra, lazítsanak és tornáztassák a mutatóujjukat az egéren, hiszen itt van legújabb fogyi-website ajánlatunk:

fogyókúra, táplálkozás, diéta, súlycsökkentés | The New York Times Health News Service   Medincorp | Leigh, S.

- Cyber Diet: https://www.cyberdiet.com

Mennyi kalóriát szabad felvenni naponta, és mit ehetünk, hogy ne csússzunk ki a keretből? Ez az interaktív weboldal (szerkesztői Cynthia Fink és Timi Gustafson dietetikus) személyre szabott táplálkozási tanácsokkal lát el mindenkit a súlya, testméretei és testmozgása alapján. Tegyük fel, hogy Ön egy 180 cm magas, 81,5 kg-os férfi, és a testmozgása kimerül abban, hogy a meccshez behozza a sört a tévé elé! A Cyber Diet szerint az Ön testsúlya az ideális határok között van, és napi 2312 kalóriára van szüksége. A website menüsorokat is ajánl, hogy a kívánt kalóriaértéket tartani tudja; az ételek összeállításánál egyébként a tisztifőorvos által ajánlott napi tápanyag-, vitamin- és ásványmennyiséget is figyelembe veszik.

Ha valaki fogyni akar, akkor a Cyber Diet abban is segít, hogy miként lehet egy napi 1200 kalóriás étrendet összeállítani. A 400 kalóriás ebéd például lehet egy otthon elkészített ráksaláta, de akár egy zsírszegény Taco Bell-féle csirkés szendvics. A Cyber Diet ugyanis a gyorséttermek kínálatát is figyelembe veszi, és ezzel sokaknak kedvez. Az otthonra ajánlott ételek ugyan sok finomságot ígérnek, de sok friss alapanyagból és rengeteg hámozással, pucolással, szeleteléssel és kockázással kell őket elkészíteni, ami egyeseknek “megülheti a gyomrát".

- 3 Fat Chicks on a Diet: https://www.3fatchiks.com

Suzanne, Jennifer és Amy a címben szereplő “3 Fat Chicks", azaz a három fogyózó dagadt pipi; ők állították össze ezt a weboldalt, amely érdekes dokumentuma közös harcuknak a súlyuk ellen naplóstílusban. A három nővér, mert testvérekről van szó, számos diétás receptet közöl, és a recept mellett ott találjuk igen szubjektív véleményüket is, de ettől szórakoztató az egész olvasmány. A nővérek szigorú kritikusok, és a legtöbb egészséges fogást lehúzzák, ha az ízekről van szó.

Azért az objektivitás sem hiányzik az oldalról, hiszen kalóriatáblázatok és táplálkozástudományi adatok is találhatók rajta olyan éttermekről, mint a Kentucky Fried Chicken, a Taco Bell, az Arby's vagy a McDonalds. A legtöbb gyorsétterem kevés zsírszegény fogást kínál, de egészen sok ételük igen értékes tápanyagokat tartalmaz.

- National Association to Advance Fat Acceptance (NAAFA): https://www.naafa.org

Túlsúlyos és diétázni szeretne? A sacramentói NAAFA gratulál Önnek - de arra is figyelmeztet, hogy a fogyókúrázók 95 százaléka legfeljebb három év alatt visszahízza, amit lead. A NAAFA igen vitatható álláspontot képvisel - “a legtöbb elhízott ember úgy kövérebb az átlagosnál, hogy ugyanannyit eszik" -, és arra buzdítja a túlsúlyos embereket, hogy “élvezzék méreteiket", és együtt küzdjék le a kövérekkel szemben fennálló “társadalmi és intézményi hátrányokat".

Persze nem mindenki érthet egyet a website üzenetével, de az oldal tartalmaz igen érdekes adatokat is a “fogyi-iparról". Az “Official Documents" címszó alatt kiábrándító tanulmányok olvashatók a súlycsökkentő gyógyszerek, műtétek és élelmiszerek hatástalanságáról.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| fogyókúra, táplálkozás, diéta, súlycsökkentés
2002-07-31 23:53:03


Web Design & Development Prowebshop