"Járványos" elhízás Európában

A járványos elhízás rémképe katasztrofális forgatókönyveket ígér: diabéteszesek, szívbetegek millióit - ettől tartanak nemzetközi szakértők.

elhízás, súlyfelesleg, diéta, testmozgás, súlyfelesleg | The New York Times Health News Service   Medincorp | Laurance, J.

Anglia már majdnem a csúcson van: a férfiak 17 és a nők 20 százaléka orvosi értelemben túlsúlyos. Csak Németországban és Finnországban magasabb az elhízott férfiak, illetve Oroszországban és Csehországban a nők aránya.

A Europian Association for the Study of Obesity nevű szervezet 26 ország szakértői által aláírt nyilatkozatában arra hívja fel a kormányok figyelmét, hogy az elhízás Európában is "lappangó járvány".

Eszerint a kóros túlsúlyosok aránya a legtöbb országban növekszik; egyes környékeken akár az emberek 40-50 százalékát érintheti. Egy ország sem kivétel, és csak néhány kormányzatnak vannak elképzelései arról, hogy mi a teendő.

A legaggasztóbb az elhízott gyermekek problémája. Egy milánói konferencián állították össze a Milánói Nyilatkozatot, amely kimondja: "Jövőbeli egészségük és jólétük forog kockán, ha nem lépünk". Nagy-Britanniában az elmúlt két évtized alatt a túlsúlyos nők száma két és félszeresére, a férfiaké a háromszorosára nőtt.

1980 óta a nőknél 8-ról 20-ra, a férfiaknál 6-ról 17-re változott az arány, de más országokra is jellemző ez a tendencia a gazdagabb étrendnek és a mozgásszegény életmódnak köszönhetően.

A szervezet elnöke, Jaap Seidell kijelentette: "Minden jel arra utal, hogy az európaiak következő generációjának jelentős része túlsúlyos lesz már életének korai szakaszában. Hiába értünk el sikereket a szívbetegségek visszaszorítása terén, ha ilyen gyorsan ledogozzuk az előnyünket."

Phillip James professzor, az angol Food Standards Agency munkatársa szerint "a kormányoknak hallgatniuk kellene ránk. Néhány országban ezt meg is teszik, de sokban még nem figyeltek fel a közelgő bajra. Globális válságról van szó, amely sürgős megoldást kíván, ha meg akarjuk előzni ezt a járványt, ami súlyos betegségekkel és elképesztő költségekkel jár majd. Katasztrófával állunk szemben, ha nem lépünk."

Megjelent: The Independent, London

| elhízás, súlyfelesleg, diéta, testmozgás
2002-08-01 00:03:28

Web Design & Development Prowebshop