Körték, almák- és a zsírréteg

Egyeseknek a hasa körül alakul ki "úszógumi", másoknak a csípőjére rakódik le a zsír. Az, hogy testünk mely részén vagyunk kövérebbek, sokat elárul arról, mire kell vigyáznunk, ha meg akarjuk őrizni egészségünket.

elhízás | Ideál - Reforméletmód magazin 2003 ;15(7):15-15   Celsus Kft. | Perger, A.
Igaz, hogy a gúnylapokban gyakran csúfolták "körtének", táplálkozásszakértők számára azonban Helmut Kohl volt német kancellár egyértelműen almatípus. Alma és körte elnevezés alatt ugyanis a szakemberek manapság a nagy hasú, illetve a széles csípőjű típusokat értik.A felosztás az Egyesült Államokból származik, ahol ma már társas szórakozássá vált, hogy a körtéket és almákat összehasonlítgassák.

Az almáknak rosszabb

Tudományos alapja a derék és a csípő aránya: ennek pedig egészségügyi jelentősége van. Az almák (túlnyomórészt férfiak) problémásabbak, mint a körték (főként nők). Az, hogy milyen nagy a táplálkozással összefüggő megbetegedések mint a magas vérnyomás, a diabétesz, az ízületi panaszok és a köszvény kockázata, a zsíreloszlástól is függ. A has körüli sejtek vérellátása jobb, és ezért ezek sokkal anyagcsere-aktívabbak, mint a felső comb és a fenék területén lévő zsírsejtek. A hason a zsír nemcsak passzívan raktározódik, hanem a sejtek állandó cserét is bonyolítanak le a test többi részével, és zsírsavakat adnak le a vérbe. A kutatók feltételezik, hogy ezek a szabad zsírsavak jelentősen növelik a diabétesz, a szív- és keringési megbetegedések és a zsíranyagcsere-zavarok kockázatát.

Alma vagy körte a géneken múlik

Azt, hogy mi melyik formára hasonlítunk, megállapíthatjuk, ha egyszerűen tükörbe nézünk, vagy ha biztosra akarunk menni mérőszalaggal.

Alapszabály: ha a derékbőség nőknél több mint 85 cm, férfiaknál pedig több mint 100 cm, az elgondolkodtató.

Genetikai adottságaikat tekintve a nők inkább a csípő és a fenék területén hajlamosak zsírpárnák felhalmozására. Ezek az anyagcsere szempontjából passzív zsírraktárra aranytartalékként szolgálnak a terhesség és a szoptatás idejére, és ezért nehéz megszabadulni tőlük. Ennek ellenére a körtéknek sem szabad megnyugodni, mert a túlsúllyal összefüggő hátproblémák és a csípőben és a lábban jelentkező ízületi panaszok almáknál és körtéknél egyaránt előfordulnak.

Arról pedig, hogy túlsúlyosak vagyunk-e, egy másik képlet ad megbízható tájékoztatást: a testtömegindex. Vagyis a testsúly kg-ra elosztva, osztva a testmagasság kétszeresével, méterben kifejezve (kg/m2). Már enyhe túlsúlynál (testtömegindex 25 és 30 között) fontos megállapítani, hogy a veszélyeztetett alma-, vagy az ártalmatlanabb körtetípusba tartozunk-e.

Tipp: a hetente háromszor végzett 30 percnyi, kitartást igénylő sport - pl. futás, úszás, kerékpározás - az almáknak és a körtéknek egyaránt segít ellenőrzés alatt tartani a domborulatokat.

Melyik típushoz tartozik?

Ha túlsúlyosnak érezzük magunkat, a derék-csípő aránnyal kiszámíthatjuk, mennyire vagyunk veszélyeztetettek. Étkezés előtt mérőszalaggal mérjük meg csípőnk és derekunk kerületét (WHR = Waist-to-hip-Ratio), és számítsuk ki a hányadosukat:

WHR = derékbőség/csípőbőség pl. 90 cm/107 cm = 0,8

Ellenőrizzük a táblázat alapján, melyik típushoz tartozunk: a körteformánál kisebb a kockázata a táplálkozással összefüggő megbetegedéseknek - a magasvérnyomásnak, köszvénynek, cukorbetegségnek, érelmeszesedésnek, zsírmájnak...

Perger Adrien

| elhízás
2003-07-07 21:10:14


data-full-width-responsive="true">