A franciák karcsúságának titka

Hogy lehet az, kérdezték az amerikai tudósok, hogy a franciák vörösbort vedelnek, croissant-t zabálnak, és híresek a jó konyhájukról, mégis sokkal karcsúbbak, mint az amerikaiak. Az Egyesült Államokban ugyanis a lakosság 22 százaléka elhízott, s így szív- és érrendszeri megbetegedések szempontjából nagy kockázatnak van kitéve, míg Franciaországban mindössze 7 százalék a kövér.

elhízás, fogyókúra, diéta, vörösbor, vörösbor | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.
A válasz amilyen meglepő, olyan egyszerű: a franciák mindenből kevesebbet fogyasztanak. Mégpedig azért, mert kisebb adagokat esznek.
A franciák Gitanes-t szívnak, vajas brióst esznek reggelire, kacsát ebédelnek, és kolbászt meg zsíros libamájat vacsoráznak camembert-rel, hozzá bort isznak, és az egészet konyakkal öblítik le. Ráadásul délután erős kávékat isznak, és finom aprósüteményt esznek hozzá.
Sokféle magyarázatot találtak már a kutatók az évek során, hol a libazsírnak, hol a vörösbornak tulajdonították a titkot.
Most megoldódni látszik a rejtély, összehasonlították ugyanis az éttermi adagokat. Kiderült, hogy Párizsban az átlagos adag 277 gramm, míg ugyanez Philadelphiában 346 gramm, ami mintegy 25 százalékkal jelent többet.
A philadelphiai kínai éttermekben 72 százalékkal nagyobbak az adagok, mint a párizsiakban, az üdítők 52, a hotdog 63, míg a joghurt 62 százalékkal nagyobb.
Igaz tehát, hogy a francia konyha bővelkedik zsírokban, de az amerikaiak mégis több kalóriát fogyasztanak, ez okozza a lényeges súlykülönbséget a két ország lakói között.
| elhízás, fogyókúra, diéta, vörösbor
2005-05-15 18:23:34

Web Design & Development Prowebshop