Az FDA támadást indított az elhízás ellen.

Az amerikai Táplálkozási és Gyógyszerügyi Hivatal (Food and Drug Administration, FDA) nagyszabású elhízás elleni kampányt indított a napokban, többek között kötelezővé teszik, hogy az élelmiszer címkéken tüntessék fel a kalóriatartalmat, mely lehetővé teszi a kalória számlálást.

elhízás, kalória, FDA | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Glanz, J.
A hivatal le fog csapni azokra az élelmiszergyártókra, akik megnehezítik, hogy kiderüljön, egy csomagban hány adag van van, meg fogja határozni, hogy mely élelmiszereket lehet „alacsony” vagy „csökkentett" szénhidráttartalmúnak feltüntetni, továbbá támogatni fogja a fogyókúrás kezelések új generációját.

Az elhízási járvány amerikaiak millióinak egészségét fenyegeti. Az amerikaiak kétharmada túlsúlyos vagy elhízott, az egészségügyi hatóságok figyelmeztettek arra, hogy a probléma most már megelőzi a dohányzást a megelőzhető halál vezető okaként. Elhízottnak akkor tekinthető valaki, ha a testtömeg index (BMI) 25 és 29,9 között van, elhízottnak 30 feletti BMI esetén.

Az élelmiszergyártók és az éttermek általában dicsérik a kezdeményezést és önkéntesen együttműködnek a kormányzattal.
A hivatal levelet küldött az élelmiszergyártóknak, azzal a figyelmeztetéssel, hogy agresszívebb lesz a címkéket illetően, melyen az adagok számát tüntetik fel egy csomagban. Akkor szabad a címkén egy személyre szóló adagnak feltüntetni a csomagot, ha a csomag teljes tartalma ésszerűen egy étkezés során elfogyasztható.

A hivatal azt is tervezi, hogy ráveszi az éttermeket arra, hogy az étlapon több táplálkozási tájékoztatást tüntessenek fel, hogy a fogyókúrázók az étteremben is tarthassák magukat a diétájukhoz.

The Washington Post
| elhízás, kalória, FDA
2005-05-15 18:35:13


Web Design & Development Prowebshop