Dühös gyerekből kövér gyerek?

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a kisgyermek dühkitörései elhízáshoz vezethetnek. 150 gyereket követtek születésüktől fogva, és az elhízáshoz vezető tényezőket kutatták. Kilencéves korára a gyerekek 25 százaléka volt túlsúlyos, 9 százalék elhízott.

elhízás, fogyókúra, diéta, kövér gyerek, dühkitörés | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Az már korábbi megfigyelés, hogy a túlsúlyos szülőknek általában a gyerekei is kövérek, de az új tanulmányban a kutatók összefüggést találtak a hisztiző, dühkitöréseket produkáló gyermek és az elhízás között is.

Dr. W. Stewart Agras, a Stanford-egyetem nyugalmazott pszichiátria-professzora szerint a szülők megvesztegetésképpen használják az ételt, hogy lecsillapítsák a dühöngő gyereket.

– Nem titok, hogy az ennivaló érzelmi nyugtató – mondja dr. Madelyn Fernstrom, a pittsburghi egyetem szakembere. – Az érzelmi alapú étkezéssel az a gond, hogy ez egyszerre a szülők és a gyerekek problémája, és nemcsak genetikai, hanem környezeti és társadalmi ügy is.

A legnagyobb kockázatnak azok a gyerekek vannak kitéve, akiknek a szülei szintén elhízottak. A kövér szülők gyerekeinek 64 százaléka lett elhízott a vizsgálati időszak végére, szemben a normál súlyú szülők gyerekeinek 16 százalékával.

– Fontos tudni, hogy senki sincs genetikailag kövérségre ítélve. Lehet valakinek hajlama az elhízásra, de gondosan megválasztott étrenddel és testmozgással a probléma kézben tartható – mondja dr. Fernstrom.

Vannak szülők, akiket épp a soványságtól való félelem visz rá, hogy túletessék a gyerekeiket. A legjobb, ha a szülő nem csinál túlságosan nagy ügyet a gyerek étkezéséből, és nem tekinti sem a jutalmazás, sem a büntetés eszközének.

Dr. David Fassler pszichiátria-professzor szerint a tanulmány segít azonosítani a kockázatnak kitett gyerekeket, ez pedig fontos a megelőzés és a korai intervenciós programok szempontjából. A tanulmány egyik fő hiányossága, hogy kevés a 150 vizsgált résztvevő száma, és a megfigyelt gyerekek nem képviselnek minden etnikai csoportot.

A tanulmány szerzője úgy véli, a gyerekkori elhízás veszélyes gyakorisága tette szükségessé a kutatást. Az elmúlt 20 év alatt ugyanis megkétszereződött a kövér gyermekek száma.

ABC News
| elhízás, fogyókúra, diéta, kövér gyerek, dühkitörés
2005-04-21 13:12:57


Csodálatos hatású diéták

Ahol csak lehetett, kerültük a „fogyókúrás diéta” kifejezést. Tettük ezt azért, mert mind a két szó arra utal, hogy valami ideiglenes dologról van szó. Gondolju...


Egyetek, nőjön a begyetek!

A magyarok számítanak Európa legelhízottabb nemzetének, és világszinten is a negyedik helyen állnak - közölte a Magyar Elhízástudományi Társaság (MET) a Gazdasági E...


A dél-európai gyerekek a leginkább elhízottak Európában

A dél-európai országokban - Görögországban, Spanyolországban, Olaszországban és Cipruson - a legnagyobb az elhízott és kövér gyerekek aránya az európai kontinensen, ...


Fogyókúra tippek a fürdőruha-szezon előtt

Sokak számára a tavasz a legnehezebb időszak. Már csak néhány hét van a strandidényig, és ha felpróbáljuk a fürdőruhát vagy a rövidnadrágot, bizony lelepleződnek a...


Nem lesz cukorbeteg a kövér gyerek, ha idejében lefogy

Nem lesz cukorbeteg a kövér gyerek, ha lefogy 13 éves koráig, állapította meg a Koppenhágai Egyetem kutatói, melyet a New England Journal of Medicine című folyóirat köz...