Az Európai Bizottság figyelmezteti az élelmiszeripart

Markosz Kiprianu, az Európai Bizottság egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztosa figyelmeztette az élelmiszergyártó cégeket, hogy ha nem vezetnek be önszabályzó intézkedéseket az egészségtelen élelmiszerek reklámozása terén, a Bizottság perelni fogja őket. Az indoklás: különösen a fiatalok körében válságos a helyzet az elhízás miatt.

elhízás, élelmiszergyártók | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Kiprianu szerint a kérdés leggyorsabb és leghatékonyabb megoldása az lenne, ha az illető cégek korlátoznák a reklámjaikat. Amennyiben tovább folytatják a gyerekeket és a fiatalokat megszólító reklámkampányaikat, a Bizottság jogi lépéseket fog tenni. – Az ipar részéről tapasztalható jelek igen bátorítók, pozitívak – jelentette ki Kiprianu. A biztos szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy az európaiak az elhízást amerikai problémának tartják. – Eddig tulajdonképpen kifiguráztuk az amerikaiakat, de most az elhízás már Európa problémájává is vált.

A biztos azt is elvárja az élelmiszeripartól, hogy egyértelműbbé tegye a címkéket, és hogy kampányokat szervezzen az egészséges életmód mellett. Kiprianu márciusra hívta össze az ipar képviselőit, hogy megegyezzenek az önszabályzó irányelvekben, a korlátozó rendelkezéseket pedig az év végéig kívánják bevezetni.

NewsFox
| elhízás, élelmiszergyártók
2005-05-15 18:34:33


Web Design & Development Prowebshop