Reggelizz, mint egy király…

A táplálkozással foglalkozó kutatók szerint napjainkban a felnőttek körében egyre gyakoribb, hogy nem reggeliznek. Ennek oka lehet a fogyni akarás, de lehet az is, hogy annyira sietünk, hogy nincs időnk reggelizni. Mégis, az elhízás világméretű járványként fenyeget.

elhízás, fogyókúra, diéta | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Egy újonnan megjelent tanulmány szerint a reggeli elhagyása elhízáshoz és ezáltal szívbetegséghez vezethet. A kutatók azt tapasztalták, hogy azok, akik két héten át nem reggeliznek, többet esznek a nap folyamán, magasabb lesz a „rossz” (LFL) koleszterinszintjük, és csökken az inzulinérzékenységük. Mindezek a tényezők jelentősen hozzájárulnak a szívbetegségek kockázatának fokozásához.

A résztvevők (egészséges fiatal nők) két héten át reggelire (7-8 óra között) teljes kiőrlésű gabonapelyhet kaptak 2 százalékos tejjel, majd délelőtt (10:30-11 között) egy szelet KitKatot. Ezek után még kétszer étkeztek a nap folyamán, és étkezésükről feljegyzést készítettek. Két hetes szünet után ugyanazok a résztvevők ugyanazt fogyasztották, csak a reggelit elhagyták, és délben fogyasztották el a gabonapelyhet.

A vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy amikor a nők reggeliztek, mintegy 100 kalóriával kevesebbet ettek aznap (átlagosan 1665 kalóriát, szemben az 1756-tal). A kutatók azt is megállapították, hogy az össz- és az LDL-koleszterinszint jelentősen alacsonyabb volt a reggelizőknél, mint a nem reggelizőknél. Az összkoleszterin a reggelizőknél 121 mg/dl volt, szemben a másik csoport 133 mg/dl-es értékével, az LDL pedig 60 a reggelizőknél, és 70 a nem reggelizőknél. A reggelit fogyasztóknál jobb volt az inzulinválasz is, ami arra utal, hogy kisebb volt náluk a diabétesz kockázata.

A vizsgált nők testsúlya két hét alatt nem változott jelentős mértékben a két csoportban, de a kutatók szerint az eredmények arra utalnak, hogy a reggeli elhagyása hosszú távon súlygyarapodást, és a szívbetegség kockázatát idézheti elő.

FoxNews
| elhízás, fogyókúra, diéta
2005-05-15 18:53:31


data-full-width-responsive="true">