Segítség a fogyókúrázóknak

Európa és Amerikai egyik legnagyobb problémája napjainkban az elhízás. A megnövekedett testsúly számtalan kockázattal jár, elsősorban a hasi elhízás teszi az embereket fogékonyabbá a szívbetegségek és a diabetes iránt.

elhízás, fogyókúra, BMI, fogyasztó szerek, rimonabant | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
Belga kutatók egy nemrégiben elvégzett kísérlete szerint egy az éhségérzetet csökkentő gyógyszer segíthet a fogyókúrázóknak. A rimonabant úgy működik, hogy az agyban blokkolja az éhséget szabályozó endocannabinoid-rendszert.
A rimonabant szedésével a kísérletben részt vevők egy év alatt átlagosan 8,6 kilogrammot fogytak, és, ami még jobb hír, a derékbőségük is kevesebb lett átlagosan 8,5 centiméterrel.

Az antwerpeni kutatók 1507 európai és amerikai túlsúlyos beteg részvételével végezték el a kísérletet. A betegeket három csoportba osztották, az első napi 5 mg, a második napi 20 mg rimonabantot kapott, míg a harmadik csoport tagjai placebót. A résztvevőknek a gyógyszer szedése mellett naponta 600 kalóriával csökkenteniük kellett a bevitt energiát. Az egy éven át tartó kísérletet 920-an fejezték be. A nagyobb adag gyógyszert szedők 39 százaléka testsúlya több mint 10 százalékát adta le, és átlagosan 7 centiméterrel lett kisebb a derékbősége is.

Egy holland orvoscsoport azt is kimutatta, hogy a nagyobb adag gyógyszert szedőknél javultak a szívbetegség kockázati tényezői, csökkent a koleszterinszint, javult az inzulinrezisztencia értéke és a metabolikus szindróma. Szakértők felhívják a figyelmet arra, hogy az új gyógyszer csak segíti a lefogyást, de nem helyettesíti a helyes táplálkozást, sok mozgást, egyszóval az egészséges életmódot.

BBC News
| elhízás, fogyókúra, BMI, fogyasztó szerek, rimonabant
2005-05-15 18:53:37


data-full-width-responsive="true">