Egészséges Táplálkozás Oktatási Program

Az életmód változtatást elősegítő, orvosi tanácsadáson alapuló komplex, új oktatási program, a Magyar Honvédség Központi Honvédkórház orvosai dolgozták ki, telefonon lehet jelentkezni.

elhízás | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed
Az egész világon óriási kihívást jelent az elhízás. Olyan nagymértékben nő a túlsúlyos betegek száma, hogy az egészségügyi szervezetek és a kormányok kénytelenek egyre több pénzt áldozni kutatásra, a megoldás megkeresésére. Magyarország különleges helyzetben van, mivel Európában élen jár ebben a betegségben. Az elhízást a lakosság nem kezeli betegségének, mert nem közvetlen halálok, viszont orvosi szempontból korunk legkomolyabb betegsége, közvetve szív- és érrendszeri-, cukor-, daganatos- és mozgásszervi betegségek okozója, amiben a világon a legtöbb ember hal meg.

Megoldást kell találni a túlsúly kezelésére, ez pedig elsősorban nem pusztán a fogyókúra. Nagyon sok fogyókúra ötlet kering világszerte. Vannak köztük ismertek és kevésbé elfogadottak. A túlsúlyos fogyni vágyók többet is kipróbálnak ezek közül. A siker átmeneti, mivel legtöbbször visszahízzák az elvesztett súlyfölösleget, sőt még többet is. A probléma abban rejlik, hogy nem mindenkinek felel meg minden fogyókúrás ötlet. A másik, a fontosabbik probléma az, hogy a „fogyiprogramok” általában véget érnek egyszer, de mi lesz utána? Ha lefogyott a páciens? Nincs olyan kidolgozott koncepció a fogyás utáni megtartási időszakra (azaz örökre), mint a fogyókúra idejére. Túl nagy a váltás a fogyókúra után, a legtöbb ember pedig lassan (vagy gyorsan) visszatér az eredeti életmódjához, és visszahízza a leadott kilókat. A lényeg tehát az életmódváltás.

Orvosokból és szakértőkből (családorvos, belgyógyász, sebész, kardiológus, dietetikus, élelmiszeripari mérnök) álló csoporttal olyan egészségprogramot dolgoztunk ki, amely megfelel a fenti kritériumoknak, és tartalmazza a laboratóriumi vizsgálatokat, az anyagcsere-állapot (vitaminok, ásványi anyagok, nyomelemek, antioxidánsok hiányának tesztelését) és a táplálkozási szokások felmérését. Tartalmazza a személyre szabott fogyókúrás programot, és a program ideje alatt a folyamatos – igény szerinti – kapcsolattartást a páciensekkel. A cél, hogy a páciensek megtanulják az élelmiszerek tápanyagainak (szénhidrátok, zsírok, fehérjék) fajtáit, tápértékeik kiszámolását, mert csak ezek elsajátítása révén tudják elérni, hogy táplálkozásuk tudatossá váljék, mert csak ez az egyetlen módja a normális testsúly elérésének és megtartásának.

Az „ETOP” (Egészséges Táplálkozás Oktatási Program) nemcsak egy fogyókúrás ötlet, hanem hatékony fogyókúrás lehetőséggel egybeépített, személyes, orvosi tanácsadáson alapuló életmód változtatást elősegítő komplex oktatás. Az a cél, hogy tájékoztatással, oktatással elsajátított tudatos táplálkozással segítsünk a normális testsúly megtartását. Azoknak is segít ez a program, akik nem vágynak fogyni, mert az egészségügyi felmérések és a betegségmegelőzést oktató életmód program segítséget nyújthat számos betegség elkerüléséhez. Az oktatás hatékonyságát videó és dvd anyagok segítik.

Koncepciónk tiszta és világos, a Egészséges Táplálkozás Oktatási Program alapvető lépései a páciensek szabadidejében megtanulhatók. Bemutatjuk az élelmiszeripar egészségünk ellen elkövetett „merényleteit”, az új hiánybetegségeket, mint betegségfogalmat, a magyarországi betegség- statisztikákat, a szénhidrátok, zsírok, fehérjék megismerésének módszerét, a „jó és a rossz szénhidrátokat”, a koleszterin problémákat, a sport szerepét az egészséges életmódban és a fogyókúrákban, az étrend-kiegészítőket és osztályozásukat (szintetikus, természetes). Rámutatunk hogyan csapják be a lakosságot az étrend-kiegészítőkkel, ismertetjük a fogyasztóvédelmi és az etikai szabályokat és azok áthágásait, mire kell figyelni étrend-kiegészítők választásánál (megoldások) Ezért a személyes tanácsadás ideje lerövidül, viszont hatékonyabbá válik.

Az Egészséges Táplálkozás Oktatási Program menete:
Az első telefonos bejelentkezést követően egy rövid (negyed órás) beszélgetés során megismerkedünk a pácienssel, ismertetjük a program irányvonalait, átadjuk a kitöltendő életmód és táplálkozási felmérő tesztet, beutaljuk laborvizsgálatra, átadjuk az oktató előadásanyagot videó vagy dvd formátumban és egyeztetünk egy időpontot a tanácsadásra.
A tanácsadás átlagosan kb. 1-1,5 órát vesz igénybe. Egy számítógépes programmal az életmód teszt alapján kiértékeljük, hogy milyen a páciens vitamin-, ásványi anyag-, nyomelem- és antioxidáns hiánya (ez csak hozzávetőleges értéket ad a bevitel és a szükséglet különbségéből, mert pontos eredményt – a tápanyagok felszívódásának változásai, stb. miatt – ma még nem lehet meghatározni).

Az értékelés útmutatást ad a hiánybetegségek rizikójára is: a krónikus betegségekre (szív- és érrendszeri-, cukor-, bőr-, izületi-, allergiás-, daganatos betegségekre, csontritkulásra, elhízásra) való hajlam életmódból (táplálkozás, környezetszennyezés, dohányzás, sport, stressz) fakadó rizikók alapján történő felmérésére.

Átnézzük a táplálkozási felmérő teszt alapján a páciens étkezésének rendszerességét, a bevitt folyadék és energiahordozók (szénhidrátok, zsírok, fehérjék) mennyiségét, minőségét, az energia-bevitel és energiafelhasználás közötti különbséget. Ezek és a laborvizsgálati eredmények alapján kap a páciens személyre szabott javaslatot fogyókúrájának illetve az életmód változatásának megtervezésére, a zsírbontás beindítására és fenntartására és ennek napi vizsgálatára és értékelésére, az esetleges étrend-kiegészítésre. A bevihető tápanyagok kiszámolására táblázatot vagy számítógépes programot adunk, amivel meg tudja tanulni, hogy mely élelmiszer alapanyag mennyi szénhidrátot, zsírt, fehérjét és kalóriát tartalmaz. Így saját maga tudja otthon azokat az ételeket elkészíteni, amiket szeret, és egyben a szervezete is jól tolerál a fogyókúra alatt úgy, hogy mellette zsírt bont a raktárból. A fogyókúrás fázis egyhónapos ciklusból áll, amit egy pontosan megtervezett kéthetes pihenő követ, majd igény szerint a fogyókúrás fázis újra ismételhető. Amennyiben a páciens elérte a kívánt súlyt, egy kéthetes pihenő után az életmód program következik.

Az Egészséges Táplálkozás Oktatási Programmal a páciensek megismerik saját szervezetük működését, étkezésük, mozgásuk, életmódjuk tudatossá válik. Eddig elért eredményeink igazolják, hogy jó úton járunk a túlsúly és elhízás problémájának megoldásában, mivel másfél év alatt több, mint 300 páciens ért el jó és maradandó eredményt a fogyásban. Ennek az oka, hogy táplálkozásuk tudatossá vált, tudják, hogy mi a jó a szervezetüknek és mi nem, de ezek hatását is tudják kompenzálni, mert megtanulták szervezetük működését, felismerik visszajelzéseit. Néhány hét alatt olyan ismeretekre tesznek szert, amit nem tanítanak sehol máshol. Vannak pácienseink, akiknek a fogyás miatt javult a magas vérnyomás- és cukorbetegségük, sőt olyanok is vannak, akik el is tudták hagyni évek óta szedett gyógyszerüket, mivel túlsúlyuk elvesztése megszűntette az általa kialakult betegséget.

Hosszú távú célunk a lakosság oktatása az egészséges életmódra és annak megértésére, hogy mennyivel célszerűbb most az egészségre, mint később a betegségre áldozni energiát és anyagiakat. Az egészséget tanulni kell.
| elhízás
2005-10-24 13:13:05

Web Design & Development Prowebshop