Miért könnyebb lefogyni, mint a súlyt megtartani?

Amerikai kutatók egy újonnan közölt tanulmányából kiderül, hogy hormonális okai vannak annak, miért könnyebb lefogyni, mint aztán a kívánt testsúlyt meg is tartani.

elhízás, leptin | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
A testsúlyt anyagcsere-, neuroendokrin és autonóm rendszerek szabályozzák, amelyek együttes működése biztosítja, hogy azoknál, akik elfogytak, helyreálljon a zsír tömege a szervezetben. Ez azért van, mert a szervezet a fogyást úgy értékeli, mintha kevés volna a leptin nevű hormon.

Ezek a mechanizmusok választ adnak arra a kérdésre, miért van az, hogy a 85 százaléka azoknak, akiknek sikerült lefogynia, vissza is nyerik a súlyukat. Az elméletet úgy ellenőrizték, hogy leptin-hormonpótlást adtak elhízott embereknek és azoknak, akik éppen lefogytak. Azt tapasztalták, hogy a leptin megfordította az anyagcsere-folyamatok során bekövetkezett változásokat. Korábbi patkánykísérletekből kiderült, hogy az elhízott patkányoknál a leptin-receptor eltűnik a zsírsejtekből. Ez azt jelenti, hogy ez a hormon hatással van a zsírsejtekre.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a leptin-háztartásba beavatkozó gyógyszerekkel megakadályozható az elvesztett súly visszanyerése.

MedicineNet
| elhízás, leptin
2005-12-06 11:53:39


data-full-width-responsive="true">