Újabb gyógyszer elhízás ellen

Egy újabb elhízás elleni gyógyszer tényleges súlycsökkenést idéz elő és csökkenti a szervezet koleszterinszintjét is - állítják egy két éven át folytatott, az Amerikai Orvosszövetség lapjában (JAMA) közzétett klinikai vizsgálat szerzői. A gyógyszer működésének lényege, hogy blokkolja a túlzott étvágyérzetért felelős agyi területeket.

rimonabant, elhízás, gyógyszer | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Glanz, J.
A tanulmány eredményei szerint a rimonabant molekulát tartalmazó gyógyszer - a megfelelő étrend betartásával és mozgással - hozzájárult a súly és a derékbőség szerény, de tartós csökkenéséhez. Tovább javította ezen kívül a koleszterin, a trigliceridek és a zsírsavak arányát a szervezetben - írják a kutatók.

A gyógyszer adagjától függően a kísérletben résztvevő 3045 személy 48 százaléka egy év alatt megszabadult súlyának legalább öt százalékától. Ez utóbbiak 26,1 százalékát 5 milligrammos, 46,6 százalékát pedig 20 milligrammos dózisokkal kezelték. Azok a betegek, akik két éven keresztül átlagosan 20 milligramm rimonabantot kaptak, átlag 3,6 kilogrammal fogytak többet, mint azok, akiket placeboval kezeltek.

A vizsgálatot - amelyet a gyártó Sanofi-Aventis finanszírozott -, 2001 augusztusától 2004 áprilisáig végezték a Kolumbiai Egyetemen.

AP
| rimonabant, elhízás, gyógyszer
2006-02-23 11:34:05


Web Design & Development Prowebshop