Sikertelen a fogyókúra gyógyszer

Egy fogyókúrás gyógyszer, amely állatkísérletekben ígéretesnek bizonyult, embereken nem hozta meg a kívánt hatást, jelentette be a gyártó.

fogyókúra, gyógyszer | InforMed Hírek 2006 ;4   InforMed | Dobos, L.
Az MK-0557 néven ismert gyógyszer az ún. „éhségstimuláló faktort” célozta meg, amely már régóta áll az elhízás kezelésének célkeresztjében. A kísérletben résztvevő 832 elhízott ember jól tolerálta ugyan a kezelést, de 12 hónap alatt átlag mindössze 3,3 kilogrammot fogytak, míg a placebót kapók 1,8 kilogrammot.

A fogyás 1,5 kilogrammal volt több, mint a placebo-csoportban, így ez egy gyógyszergyár számára kereskedelmileg nem járható út.

Bár az állatkísérletek során ez a gyógyszer jelentős fogyást okozott, és embereknél is teljes mértékig blokkolta a receptort, úgy tűnik, hogy az NPY5R nevű receptor nem játszik kulcsszerepet az éhség szabályozásában. Valószínűleg több úton történik a szabályozás, ha az egyik rendszer nem működik, a többi kompenzál.

Szakértői vélemények fogyás helytelen megközelítése, ha valamiféle csodagyógyszerben reménykedünk.

A vizsgálat nem azt bizonyítja, hogy többféle gyógyszerre van szükség, hanem azt, hogy a gyógyszeres kezelés az esetek többségében nem a helyes válasz a problémára. Ritkán előfordul, hogy az elhízás kezelésénél kiegészítésképpen gyógyszeres kezelést is kell alkalmazni, ám hiú remény, hogy gyógyszerek szedésével megkímélhetjük magunkat az életmódbeli változtatástól.

A gyógyszer viszonylagos kudarca remélhetőleg arra ösztönöz majd bennünket, hogy ne azzal próbálkozzunk, hogy az agyunkban blokkoljuk a receptorokat, inkább arra használjuk az agyunkat, hogy találjuk meg az egészségesebb étkezés és a több mozgás lehetőségeit az iskolában, a munkahelyen és más közösségekben.

HealthDay
| fogyókúra, gyógyszer
2006-10-05 17:59:33


data-full-width-responsive="true">