Túlsúlyos magyarok

vérnyomás, koleszterinszint | Népszabadság   Népszabadság

A magyar férfiak átlagosan kilenc, a nők nyolc kilogramm túlsúllyal küzdenek. A lakosság 18-25 százalékának magas a vérnyomása, mintegy ötven százalékuk azonban nem is tud problémájáról. A magyarok kétharmadának a koleszterinszintje is meghaladja az ideális értéket.

A szívinfarktus elsőrendű rizikófaktora a magas koleszterinszint, a magas vérnyomás és a dohányzás. Az utóbbi években melléjük sorolják az elhízást is: elsősorban a hasra terjedő, úgynevezett alma típusú formáját. Erre jellemző, hogy előbb-utóbb magas vérnyomás, magas vérzsír- és vércukorszint társul hozzá. Minderről dr. Pados Gyula, a Táplálkozási Fórum elnöke beszélt kedden Budapesten, az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattal (ÁNTSZ) közös sajtótájékoztatón. Elmondta: a helytelen táplálkozási szokások megváltoztatásával jelentősen csökkenthető a szív- és érrendszeri megbetegedések okozta halálozások száma. Ennek érdekében másfél éves közös programot indít a Táplálkozási Fórum és az ÁNTSZ. Júniusban a megyeszékhelyeken táplálkozásegészség-napokat rendeznek, amelyeken az érdeklődők úgynevezett kockázatfelmérésen vehetnek részt. A tervek szerint hat-hétezer ember vérnyomását, testsúlyát, derékkörfogatát mérik meg, és vérvizsgálattal megállapítják a koleszterinszintjüket. Azoknak, akiknél a szakemberek eltérést találnak, diétára vonatkozó tanácsokat is adnak, illetve azt javasolják a betegnek, hogy az általuk kiállított levéllel forduljon a háziorvoshoz.

Molnár Ilona országos tiszti főorvos hozzátette: a szeptemberben induló tanévben az általános iskolák ötödikes diákjai vesznek részt olyan képzésben, amelynek célja a táplálkozási szokások megváltoztatása egészségnevelés, ismeretterjesztés révén. A tervek szerint a közétkeztetésben dolgozó konyhai dolgozókat is kiképezik arra, hogyan lehet ugyanannyi pénzből egészségesebb ételeket készíteni.

A tájékoztatón elhangzott: az elhízás alapvető kezelésében a kalóriabevitel csökkentése és a fokozott mozgás a legfontosabb. Hosszú távú fogyás csak olyan diétától várható, amely napi 1200-1800 kilokalória tartalmú, és heti fél kilogramm fogyást eredményez. A felmérések szerint az elhízottak mintegy fele a főétkezésen kívül naponta legalább ötször nassol. Az sem mindegy, hogy mikor eszünk: amit este fogyasztunk, abból több hasznosul. Kiadósabb reggeli és ebéd után a könnyű vacsora önmagában is fogyaszthat. Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha az orvos által mért érték meghaladja a 140/90-es értéket. A testsúly csökkentésével csökken a vérnyomás is, és sokat számít a konyhasófogyasztás mérséklése is. A magas koleszterinszint kezelésében elsődleges a diéta: az állati eredetű zsírok és a koleszterintartalmú ételek fogyasztását kerülni kell. A cukorbetegség a felnőtt lakosság négy-hat százalékát érinti. Az esetek jelentős része mögött a hasi típusú elhízás áll.

| vérnyomás, koleszterinszint
2002-07-10 11:47:34


data-full-width-responsive="true">