Rossz szokásainktól és a stressztől hízunk

kóros elhízás, túlsúly, stressz, túlsúly | Népszabadság   Népszabadság
Egyre inkább úgy tűnik, hogy a kóros elhízás egyik legfőbb kiváltója a stressz. A tegnap Pécsett megnyílt háromnapos táplálkozástudományi világkonferencia huszonegy országból érkezett résztvevői közül sokan erősítik ezt a megfigyelést. Mint elhangzott, a fejlett világ népességének kétharmada szenved a kóros elhízástól.

A tanácskozás egyik szervezője, dr. Karádi Zoltán, a Pécsi Orvostudományi Egyetem docense tudósítónknak elmondta: amerikai, angol és japán kutatók egyaránt arról számolnak be, hogy a már-már felsorolhatatlan mennyiségben előforduló civilizációs hatások - mint például a zajártalmak, a kipufogógázok, a közlekedési dugók, a tartósítószerek és a túlzott munkahelyi felelősségvállalás - közvetett okozóilehetnek az elhízásnak. Ezek a tényezők stresszt indítanak el bennünk, aminek következtében mértéktelenül elszaporodik a vérben és az agyban a kóros elhízásért felelős leptin vagy más szóval az ob-fehérje. Ezt a fehérjetípust szintetikusan sikerült már előállítani, a szervezetben való szaporodásának megakadályozására azonban egyelőre nincs megoldás.

Az is tény persze, hogy a rossz táplálkozási szokások is okoznak elhízást - tette hozzá dr. Lénárd László, a POTE Élettani Intézetének vezetője, aki hangsúlyozta: a fejlett országok lakóinak kétharmada túlsúlyos, s ez az arány Magyarországon is. Az enyhe kövérség korábban az egészség, a jólét, a lelki egyensúly biztos jelének számított, s ez az értékítélet részben ma is tartja még magát.

Hibás táplálkozási szokásainkat általában otthonról hozzuk magunkkal -mondta Lénárd László. A tudós ennek illusztrálására felidézett egy klasszikus kísérletet. Ennek során egy anyamacska agyát úgynevezett jutalmazó elektromos ingerrel "simogatták", ha a macska hajlandó volt banánt enni. Ennek hatására az állat megállás nélkül ette a banánt. Egy idő után a vele együtt ott tartózkodó macskakölykök is banánt ettek, pedig ők nem is kaptak jutalmazó ingert. De mert ezt látták az anyjuktól, ezt a magatartásmintát követték.

A kísérlet némiképp megmagyarázza, hogy aki a zsíros és szénhidrátdús magyar konyhán nevelkedett, miért ragaszkodik a megszokott ételekhez és ízekhez. Most egyébként - Lénárd László szerint - újabb negatív táplálkozási minta terjed világszerte és Magyarországon: ez pedig a tévézés közbeni folyamatos ivás és majszolás divatja. A rágnivalók többnyire rafináltan ízesített, ám roppant egészségtelen ételek. Ha valaki például úgy nő fel, hogy otthon ezt a mintát látja, akkor az már később csaknem képtelen lesz szakítani káros szokásával - prognosztizálta Lénárd László. Az említett hibás magatartásminták megszületésében egyébként kitapinthatók a gazdasági érdekek, hiszen az üdítő- és sörgyárak, valamint a rágcsálnivalók gyártói vonzó reklámokkal ostromolják a fogyasztókat. Ezzel szemben a felvilágosítás fegyvere lényegesen lassabban ér el célt - vallják a Pécsett tanácskozó tudósok.

Van még egy gazdasági oka a helytelen táplálkozásnak - hangsúlyozta Karádi Zoltán. Mégpedig az, hogy az egészséges ételek drágábbak, mint az egészségtelenek. A nyugdíjasok, a nagycsaládosok, az átlagos jövedelműek nem engedhetik meg maguknak, hogy rendszeresen növényi rostokban gazdag, vegyszerrel, tartósítószerrel nem kezelt bioételeket vásároljanak.

| kóros elhízás, túlsúly, stressz
2002-07-10 12:03:42

Web Design & Development Prowebshop