A nassolás nem akaratgyengeség

Érezte már úgy, hogy evés után azonnal nassolnia kellene valamit? Lehet, hogy ennek oka az étvágyat, evést, zsíranyagcserét és a testsúlyt szabályozó rendszer túlzott aktivitása. A bűnös az endocannabinoid (EC) rendszer, mely legújabban a kilók ellen folytatott harc céltáblája.

elhízás, endocannabinoid | InforMed Hírek5   InforMed | Dobos, L.
– Amit sokan akaratgyengeségnek tekintenek, annak biokémiai alapja lehet – mondja dr. Louis J. Aronne, New York-i táplálkozástudományi szakember. – Nem pusztán akaraterő, vagy egy hatásos fogyasztó tabletta kell ahhoz, hogy valaki abbahagyja az evést, hanem a szervezetnek az a mechanizmusa lép működésbe, amely nem engedi, hogy valaki veszítsen a testsúlyából.

Ha az EC-rendszer aktiválódik, nő az étvágy és csökken a teltségérzet, az ember vágyik az ízletes ételekre. Ez az ún. „etetőmechanizmus”. A zsírban és szénhidrátokban gazdag ételek aktiválják az EC-rendszert, ami további evésre ösztökéli a szervezetet. Az EC-rendszer más hormonokkal is összefüggésben van, amelyek szintén evésre, hízásra sarkallnak.

Az endocannabinoidok hasonlóak a marihuánában található vegyi anyagokhoz (cannabinoidok). A szervezetben mindenütt találhatók cannabinoid receptorok, az agyban, a gyomor- és bélrendszerben, valamint a zsírsejtekben. Ha az agy cannabinoid receptorai aktiválódnak, fokozódik az étvágy. Ugyanennek a rendszernek az aktivitása a máj elzsírosodásához is vezethet, ami az inzulinrezisztencia egyik oka.

Négyféle gyógyszer is van forgalomban a cannabinoid receptorok gátlására, köztük a rimonabant, mellyel a 2. típusú diabéteszt gyógyítják.

De mit tehetünk az „etetőmechanizmus” fokozott működése ellen? Hasznos, ha megfontoljuk a következőket:

– Fogyasszunk alacsony kalóriaértékű, rostokban és vízben gazdag ételeket, ez segít a teltségérzet elérésében.
– Használjunk kisebb tányérokat és evőeszközöket.
– Már az evés megkezdése előtt határozzuk el, mennyit fogunk enni.
– Kerüljük a svédasztalos helyeket, ezek arra csábítanak, hogy többet együnk.
– Együnk lassan, az agynak húsz percre van szüksége a teltségérzethez.
– Evés közben ne foglalkozzunk mással, ne nézzünk pl. televíziót.

MedicineNet
| elhízás, endocannabinoid
2007-01-11 23:11:33


data-full-width-responsive="true">