Túlsúlyosak vagyunk

kövér, túlsúly, megelőzés, túlsúly | Népszabadság   Népszabadság
Az elhízott embernek három típusát különböztették meg a belgyógyászat hajdani tankönyvei. Volt ugye az irigylésre méltó kövér. Ide a hentesi felépítésű férfi és a rubensi idomú nőszemély tartozott. Volt aztán a nevetségesen, s végül a szánalmasan kövér ember. Manapság - mikor a túlsúly kínja a hazai lakosság felét érinti - az efféle szubjektív meghatározás elfogadhatatlan. Helyette szabatos megközelítést kínál a tudomány. Elegendő, ha a kilogrammban mért testsúlyt elosztjuk a méterben mért testmagasság négyzetével. Addig nincs semmi baj, míg az eredmény 25 körülire jön ki.

Manapság a fiatalok között szembetűnően kevesebb kövér található, mint mondjuk húsz évvel ezelőtt. Az ifjú ember törekszik arra, hogy fitt legyen, és nekilát sportolni. A középkorú rétegek egyvégtében az életszínvonaluk és a munkahelyük megtartásán fáradoznak. Márpedig az örökös teljesítménykényszer nemigen engedi növekedni a testsúlyt. Aztán ott vannak az úgynevezett menedzserek. Külsőleg rajtuk sem mutatkoznak az elhízás jelei, viszont a szívbetegségeket nem lehet ránézésre felfedezni. Érdekes, hogy éppen azok híztak el, méghozzá alaposan, akik kiszorultak a társadalom szélére. Feltéve persze, hogy maradt elegendő tartalékuk a megfelelő táplálkozáshoz és ahhoz, hogy tömény helyett sört igyanak.

(Bencsik József pszichiáter, Cegléd)

Le vagyok taglózva. Na, nem a hiúság miatt, az nekem már luxus, ugye, a lányaim is huszonévesek. Családon belül nem is szólnak meg a plusz negyven kilóm miatt. A volt kolléganőim annál inkább. Ha régi ismerősökkel futok össze, tuti, hogy röpül a megjegyzés. Ó, hát egy számmalnagyobb kabátot kellett volna venned, édesem, mert ebbe nem férsz bele! És hasonló hízelgő szövegek. Van egy Trabantom. Kész kínszenvedés, mire bepréselem magam a kormány mögé. Pláne télen, nagykabátban. Sűrűn teszek fogadalmakat: márpedig ezentúl egy falatot se! Ez el is tart három napig. Mikor már a csempét kaparom le a falról a nagy stressztől, öszszeomlik a fogadkozás. Hiába minden, nem bírom az éhezést. Olyan valaki kéne nekem, aki fülön fog, és azt mondja, eddig, és ne tovább.

(Eszter, negyvenhét éves Cegléd)

Ma már mindenfajta túlsúlyt betegségnek tekintünk. Más volt a helyzet az évtizedforduló előtt, mikor a kövérségnek csak bizonyos válfajait mondta kórosnak az orvosi szakma. Például ha egy asszony pusztán a csípőjére, azaz körte formán hízott, nőiesnek lehetett tekinteni. Ellenben ha ugyanaz a nő alma vagy krumpli alakban (férfiasan) testesedett, akkor betegségről beszéltünk. Manapság számtalan gyógyászati terméket ajánlanak elhízás ellen. Gyógyszerből mindössze kettő van, amelyik - bár drága és nem mindig meggyőző - mellékhatások nélkül alkalmazható. Még mindig a rostdús étkezés a legjobb. Teszem azt, ha valaki jól tudna lakni céklával, sose hízna el.

(Perneczki János családorvos, Csemő)

Mondták nekem a kórházban, hogy értelmesen egyek. Kérdem én, azt meg hogyan kell. Édességre rá se hederítek, kenyérhez évek óta nem nyúlok. Na jó, a kifli, zsömle jöhet. De húsból meg tésztából aztán annyi, hogy... Például hazamegyek a munkahelyemről, rögtön fel kéne hajtanom egy pohár ásványvizet. Ahogy anagykönyvben meg van írva. Én persze nem olvasom a nagykönyvet, már az ajtóban olyan ideges vagyok, hogy letépném a tapétát a falról. Hát képtelen vagyok megállni, hogy kipakoljam a hűtőszekrényt. Pontosan tudom, mennyit kell falni ahhoz, hogy az idegesség megszűnjön. Az okosok szerint ez valami pótcselekvés. Hogy az evés a szeretet hiányát pótolja, meg ilyesmit. Mit mondjak erre, évek óta negyven kiló a többletem! Pedig sportolok, mint a güzü. A legnagyobb zimankó is ott ér a strandon. Megáll a busz az uszoda előtt - én odabenn a medence szélén egy szál fürdőruhában -, látom, hogy a buszon leesik a népek álla, úgy bámulnak. Látom, hogy mit gondolnak: ennek elment az esze! Pedig nem ment el. Tudom, hogy hogyan nézek ki, nem zavar a közönség.

(Gyöngyi, 52 éves, Cegléd)

Hirdetés a Szuperinfóban: "Lefogytam 26 kg-ot! Kérdezzen! Telefon: 66/283-168."

- Azért ez a 26 kiló szép teljesítmény. Hogyan csinálta?

- Ne azt kérdezze, hogy hogyan!

- Hanem?

- Hát azt, hogy mivel.

- Nos, akkor: mivel?

- Egy egészségmegőrző táplálék segítségével.

- Ön netán forgalmazza is ezt a szert?

- Természetesen.

Különben tényleg hatásos a szer. Már a telefonbeszélgetés ideje alatt lead az ember két "kilót". Ugyanis nagyjából kétszáz forintot nyel el a távbeszélő, mire az érdeklődő ráébred, hogy saját pénzén magvas termékreklámot hallgatott.

| kövér, túlsúly, megelőzés
2002-07-10 13:43:14

Web Design & Development Prowebshop