Happy Big Burger - avagy tényleg boldogok a túlsúlyos gyermekek?

Legtöbben azt gondoljuk, hogy az elhízott emberek vidámak, jókedvűek, derűsen élik hétköznapjaikat, és a társaságban a legharsányabb kacajok is tőlük származnak. Vajon ilyenek a túlsúlyos gyermekek is?

elhízás, túlsúly, gyermektáplálás, túlsúly | Ideál - Reforméletmód magazin 2007 ;19(5):52-53   Celsus Kft. | Takács, B.

Talán nem tűnik fel, de az elhízott gyerekek - különösen a kamaszkorban - komoly lelki válságot élnek meg súlyfeleslegük miatt.

Ekkor többségük amúgy is hajlamos akár a legapróbb szeplőt is végtelenül csúfító, torzító elváltozásként megélni. A helyzetet csak rontja, ha csúfolják is őket (dagadt, „digi-dagi-daganat, kergeti a halakat”, mackó, hájpacni...).

A pubertáskorú lányok különösen érzékennyé válnak a külalakjukra, s ha ritkán is tudnak lemondani a kedvenc ételekről, a napi csokizásról, fagyiról, kakaós csigáról és hasonlókról, szomorkodva néznek a tükörbe, amikor karcsúbb osztálytársnőikhez képest bálnának látják magukat a tükörben.

Mitől híznak el a gyermekek?

50 évvel ezelőtt ismeretlen jelenség volt a gyermekkori elhízás. Akkoriban a kicsik többségének nem állt rendelkezésére fölösleges mennyiségű táplálék, és a jómódú gyermekek életvitelében is jelentős szerepe volt a mindennapi a mozgásnak. Mára az élelmiszerek a társadalom legszélesebb rétegei számára - noha nem tetszés szerinti minőségben - korlátlan mennyiségben elérhetővé váltak. Ezzel párhuzamosan megnőtt a gyermekek mindennapjaiban az inaktív, mozgásszegény elfoglaltságok aránya: tévézés, számítógép előtt ülés...

A szükségleteken túli kalóriabevitel és a túl kevés mozgás napjainkra társadalmi szintű népegészségügyi problémává nőtte ki magát. Hazánkban a 6-18 éves gyermekek több mint egynegyede túlsúlyos és több mint 13%-uk elhízott. Ugye, két emberöltőnyi idő alatt iszonyatos mértékű ez a változás?

Hogyan szenved csorbát testi egészségünk?

Az elhízáshoz közvetlenül társuló panaszok közül első ránézésre észlelhetők a bőr elváltozásai. A vaskos bőrredők nagy felületen történő folyamatos érintkezése, mozgáskori súrlódása ideális alapot teremt a már kisgyermekkorban is megjelenő gombás bőrfertőzések kialakulásának.

A nagy feszülésnek kitett bőrterületeken megjelenő striák még a sikeres fogyás után sem tűnnek el, csak elhalványodásuk várható. Az elsősorban lányokon jelentkező fokozott szőrnövekedés és túlzott faggyútermeléssel járó, makacs aknék megjelenése az elhízáshoz társuló egyéb hormonális elváltozásokra utal.

A túlsúlyosok lábának harántboltozata megsüllyed, és bármely életkorban megjelenhet a lúdtalp. Tovább ronthatja a gyermekek mozgásképességét a sípcsont és a combcsont fokozott megterhelésének hatására létrejövő egyéb alaki deformitás.

Alvászavarról az elhízott gyermekek harmada panaszkodik - ettől romlik a figyelmük is. Az elhízottak életkilátásai szempontjából fontosabbak a kórélettani tényezők. Ezek azok a láthatatlan, sokáig klinikai tüneteket nem okozó elváltozások, amelyek megléte jelzi a betegség előrehaladottságát és a páciensek jövőjét.

Az elhízott betegeknél ezeket a jeleket a vérből tudjuk kimutatni. Ezen eltérések közé tartozik a vércukor, az inzulin és a vérzsírok szintjének, valamint a vérnyomásnak a megemelkedése. Együttes megjelenésüket komplett anyagcsere-betegségnek nevezzük, az érintetteknek nagyobb az esélyük a szív-ér rendszeri szövődmény kialakulására, mint egészséges társaiknak.

Bevált módszerek

  • Az energiabevitelt a normális testsúlyú társaikénak 2/3-ára csökkentsük!
  • Összetételében 20% fehérje, 50% szénhidrát, max. 30% zsír szerepeljen, felében telítetlen zsírsavakból álljon!
  • Kiegészítésként 15-20 g élelmi rost, salaktalanító-, lazítóteák, antioxidáns hatású készítmények adhatók. A szénhidrát-anyagcserére előnyösen hatnak a krómtartalmú készítmények.
  • Elengedhetetlen a bő folyadékbevitel - ha nem iszik eleget a gyerek, gyakran a szomját is étellel csillapítja!
  • A csoportos gyerekfogyókúra vagy életmódtáborban történő fogyasztás igen sikeres, mert ott olyan sorsközösségek alakulnak ki, amelyekben az egyébként félszegebb, elszigetelt gyerekek személyisége rövid idő alatt kibontakozik. Egymástól a kúra alatt igen sokat tanulnak, és a csoportnak mindig van komoly megtartó és mintaértékű ereje is. Ekkor több lehetőség nyílik beszélni arról, hogy mit hogy lehet átalakítani és a rossz szokás milyen egészségessel, karcsúsítóbbal helyettesíthető. A gyerekek és az esetleg velük jövő szülők sok tapasztalatot és ötletet átadhatnak egymásnak...
  • A hagyományos gyógymódok közül elsőként az akupunktúra, gyermekek esetében a lézerakupunktúra jön szóba. Csökkenti az étvágyérzést, segít átalakítani a szervezet alapanyagcseréjét, harmonizálja a szervezet vegetatív működését.
  • Sokat segíthet a kiegészítő alkati homeopátiás kezelés is.
  • A testmozgás aerob erőkifejtést igénylő, rendszeresen ismétlődő és nem megerőltető mozgásformákból épüljön fel, eleinte különös tekintettel a túlterhelt gerincre és alsó végtagi ízületekre!
  • Hatékony kiegészítés lehet az infra-szauna is, mely serkenti a zsírsejtek kinyílását és a kiáramló zsír nyirokkeringés útján történő elszállítását.

Hogyan élik ezt meg lelkileg?

A gyerekközösségek tagjai egymástól és szüleiktől lesik el a szocializáció nem is olyan egyszerű gyakorlatát: nagyon őszinték egymás iránt, még akkor is, ha ezzel néha bántják egymást. Érzelmi tapasztalatlanságuk eredményeképp az értékmérő tulajdonságokat a külső tulajdonságok alapján határozzák meg. Mindezt felpörgött, versengő stílusban. Így nem csoda, ha a túlsúlyos gyermekekben önértékelési zavarok alakulnak ki. A közösségtől való visszahúzódás akár a társaságból történő kirekesztődésig is fajulhat, sok lelki fájdalom társul hozzá... Jönnek a nagy elhatározások és fogadkozások, de a felszedett pluszkilókat nem olyan könnyű leadni. Sajnos a korábbi falánkság alattomos és eltitkolt bulimiába mehet át, vagy az esztelen fogyózás extrém esetben akár anorexiáig is fokozódhat.

Kivédésükre legegyszerűbb megelőzni az elhízást és megóvni csemetéinket a túlsúly okozta testi-lelki problémáktól. Manapság ez nem is olyan egyszerű feladat. Táplálkozási szokásaink látványos átalakulása zajlik: egyre kevesebb friss, élő anyagokat és rostokat tartalmazó étel s mind többször félkész vagy zacskós műétel, chips, péksütemény kerül az asztalra, lelki vigaszul pedig édességhegyeket temetnek magukba gyerekek és felnőttek.

A túlsúlyos gyermekek esetében nehéz, de nem lehetetlen az egészség visszaállítása és a boldog gyermekkor biztosítása.

A szülők életmódváltása nélkül nem megy!

A sikeres fogyókúra alapfeltétele, hogy a gyermek is saját céljának érezze testsúlyának csökkentését, kész legyen belátni, hogy elhízását hibás táplálkozási és mozgáshiányos életmódja idézte elő, és hathatós és tartós javulást csak ennek megváltoztatása okozhat.

Elengedhetetlen a jó szülői minta is, hisz az ételt a szülők vásárolják, teszik az asztalra, ezért igen nehéz olyan családban egészségesen és karcsúsító módon étkezni, ahol apu és anyu tömi a húst, a zsíros, magyaros kosztot, csak fehér kenyeret tesznek az asztalra, és mindig van édesség az étkezés végén... A szülők gondolkodásának és életmódjának reformja nélkül szinte lehetetlen a gyermekek súlyának korrekciója!

dr. Takács Béla

| elhízás, túlsúly, gyermektáplálás
2007-05-29 11:11:41

Web Design & Development Prowebshop